Titel |
Valgkursus i bæredygtig omstilling, sundhed og fødevarestudier
|
Oversat titel |
Elective course in sustainable transition, health and food studies |
Semester |
E2024
|
Kandidatuddannelse i |
Bæredygtig Omstilling (TekSam) / Tværvidenskabelige Sundhedsstudier
|
Aktivitetstype |
Valgfrit |
Undervisningssprog |
Dansk
|
Studieordning |
Læs mere om uddannelsen og find din studieordning på ruc.dk |
TILMELDING OG STUDIEADMINISTRATIV DATA | |
Tilmelding |
Tilmelding sker via STADS-Selvbetjening indenfor annonceret tilmeldingsperiode, som du kan se på Studieadministrationens hjemmeside Når du tilmelder dig kurset, skal du være opmærksom på, om der er sammenfald i tidspunktet for kursusafholdelse og eksamen med andre kurser, du har valgt. Uddannelsesplanlægningen tager udgangspunkt i, at det er muligt at gennemføre et anbefalet studieforløb uden overlap. Men omkring valgfrie elementer og studieplaner som går ud over de anbefalede studieforløb, kan der forekomme overlap, alt efter hvilke kurser du vælger. |
Deltagerantal |
|
ECTS |
5
|
Aktivitetsansvarlig | |
Studieleder |
Simon Bolwig (bolwig@ruc.dk)
|
Undervisere |
|
Studieadministration |
IMT Tilmelding & Eksamen (imt-eksamen@ruc.dk)
|
Aktivitetsnummer |
U60693
|
FAGLIGT INDHOLD | |
Overordnet formål |
Valgkurset giver de studerende en teoretisk og empirisk indføring i de udfordringer der knytter sig til de nuværende fødevaresystemer og kostmønstre og konsekvenserne heraf for sundhed, miljø og klima, således at den studerende bliver i stand til at identificere og reflektere over forskellige strategier, politikker og aktørers indsatser i forhold til sundhed og bæredygtighed. Valgkurset anlægger et integrativt og helhedsorienteret perspektiv på sundhed og bæredygtig udvikling og sigter mod at forbinde disse temaer, såvel indholdsmæssigt som i forhold til strategier og indsatser for omstilling af fødevareproduktion og forbrug på et tværvidenskabeligt grundlag. På kurset arbejdes dels med teoretiske problemstillinger i relation til fødevaresystemer med vægt på sundheds-, miljø- og klimamæssige aspekter. Dels introduceres en række temaer, der på eksemplarisk form udspænder muligheder og betingelser for omstilling af fødevare- og forbrugssystemer og nogle af de udfordringer, dette er forbundet med. Som led i kurset får de studerende mulighed for at arbejde med en selvvalgt problemstilling med relevans for kursets faglige tematik. Kurset udbydes i et samarbejde mellem Tværvidenskabelige Sundhedsstudier og Bæredygtig Omstilling (TekSam). |
Uddybende beskrivelse |
Der bliver på kurset sat fokus på aktuelle problemstillinger og på vidensgrundlaget for omstilling af fødevaresystemer. Valgkurset introducerer teoretiske indfaldsvinkler, der tematiserer og rammesætter tværgående og samfundsvidenskabelige og filosofiske forståelser og perspektiver på sundhed, bæredygtighed, miljø- og klimakrise. Teoretisk vil vi dels arbejde med posthumanisme og et samlende teoretisk perspektiv vil være ’Care’ forstået som omsorg for både miljø og sundhed. Endvidere vil der blive introduceret til teorier vedrørende risiko, sundhedsfremme og omstilling af fødevaresystemer som afsæt for analyser af bæredygtig udvikling og sundhed i fødevaresystemer. I forlængelse heraf præsenteres en række temaer, som på eksemplarisk form belyser kursets problemstillinger. Som overordnet tema vil vi på kurset arbejde med reduktion i kødforbruget samt øget forbrug og produktion af bælgfrugter som eksemplarisk case på betingelser og udfordringerne i at omstille til et sundere og mere bæredygtigt fødevaresystem. Temaerne vil særligt omfatte:
|
Pensum |
Information om pensum vil blive meddelt på moodle inden studiestart. |
Tilrettelæggelse og indsats |
Kurset er et 5 ECTS kursus svarende til 135 timers arbejdsindsats. Disse fordeles således: 24 timers deltagelse i undervisningen, 70 timers forberedelse til undervisningen og 41 timers arbejde med kursusopgave, herunder evt. feltarbejde. Der anvendes en blanding af forskellige læringsaktiviteter, herunder en vekselvirkning mellem gruppearbejde, dialog og forelæsninger. De studerende har en aktiv rolle i undervisningen gennem peer-feedback, fremlæggelser og gruppearbejde. |
Udbudsformat |
|
Undervisningsevaluering |
Evalueringer sker løbende mundtligt samt ved kursusafslutning, hvor kurset evalueres i en dialog mellem studerende og underviser (evt. suppleret af en skriftlig opsummering, der fremsendes til studieleder). Hertil kommer en skriftlig turnus evaluering, som gennemføres mindst hver 6. semester. Den skriftlige evaluering går til undervisere, studieleder og studienævn. |
Program |
|
BEDØMMELSE | |
Læringsmål |
|
Prøveform |
Kurset bestås gennem aktiv og tilfredsstillende deltagelse.
Ved aktiv deltagelse forstås: - at den studerende skal deltage i de med undervisningen forbundne aktiviteter (f. eks. workshops, seminarer, felt-ekskursioner, processtudiegrupper, arbejdskonferencer, supervisionsgrupper, feedback-sessioner). Ved tilfredsstillende deltagelse forstås: - at den studerende skal deltage i f.eks. mundtlige oplæg (individuelt eller i gruppe), peer reviews, miniprojekter, tests, præsentationer, tilrettelæggelse af kursusgang. Bedømmelse: bestået/ikke bestået |
Omprøveform |
Individuel skriftlig hjemmeopgave
Hjemmeopgaven skal have et omfang på 19.200-28.800 tegn inkl. mellemrum. Omfangskravene er inklusive eventuel forside, indholdsfortegnelse, litteraturliste, figurer og andre illustrationer, men eksklusive eventuelle bilag. Hjemmeopgavens varighed er 5 dage inkl. evt. weekend og helligdage. Bedømmelse: bestået/ikke-bestået |
Prøveform ved særlige tilfælde |
|
Prøveform og bedømmelses-kriterier (udmøntet) |
Ved aktiv og tilfredsstillende deltagelse forstås, at den studerende deltager i alle de med undervisningen forbundne aktiviteter. Herunder skal der i løbet af kurset gruppevis udarbejdes en fremlæggelse, hvor der tages udgangspunkt i en selvvalgt problemstilling med relevans for kursets faglige tematik. I arbejdet med denne skal de studerende inddrage og reflektere over relevante dele af kursuslitteraturen samt undersøge strategier og praksisformer samt konkrete samspil mellem sundhed og bæredygtighed i forhold til de dele af et fødevaresystem, som er emne for opgaven. Kursusopgaven kan antage form af en synopsis og udarbejdes i grupper på 2-5 studerende. Ved afslutningen på kurset gennemfører hver gruppe en mundtlig fremlæggelse af opgaven efterfulgt af kommentarer fra underviserne samt en opponentgruppe. I løbet af kurset skal de studerende endvidere deltage i 3-4 øvelser, hvor der bl.a. reflekteres over anvendelse af det teoretiske stof i relation til den valgte problemstilling for kursusopgaven, og de medvirker i kortere fremlæggelser af resultaterne af øvelserne. Ved bedømmelsen af den afsluttende fremlæggelse samt den skriftlige opgave/synopsis vil der blive lagt vægt på, at den studerende kan
|
Eksamenskode(r) | |
Sidst ændret | 03/04/2024 |