PDF til print Find kalender

Mangfoldighed, ulighed og inklusion

Titel
Mangfoldighed, ulighed og inklusion
Oversat titel

Diversity, inequality and inclusion

Semester
E2024
Kandidatuddannelse i
Arbejdsliv / Tværvidenskabelige Sundhedsstudier / Sygepleje
Aktivitetstype

Valgfrit

Undervisningssprog
Dansk
Studieordning

Læs mere om uddannelsen og find din studieordning på ruc.dk

TILMELDING OG STUDIEADMINISTRATIV DATA
Tilmelding

Tilmelding sker via STADS-Selvbetjening indenfor annonceret tilmeldingsperiode, som du kan se på Studieadministrationens hjemmeside

Når du tilmelder dig kurset, skal du være opmærksom på, om der er sammenfald i tidspunktet for kursusafholdelse og eksamen med andre kurser, du har valgt. Uddannelsesplanlægningen tager udgangspunkt i, at det er muligt at gennemføre et anbefalet studieforløb uden overlap. Men omkring valgfrie elementer og studieplaner som går ud over de anbefalede studieforløb, kan der forekomme overlap, alt efter hvilke kurser du vælger.

Deltagerantal

Mindst 30 studerende skal være tilmeldt for at kurset gennemføres

ECTS
10
Aktivitetsansvarlig
Niels Warring (warring@ruc.dk)
Steen Baagøe Nielsen (baagoee@ruc.dk)
Studieleder
Niels Warring (warring@ruc.dk)
Undervisere
Studieadministration
IMT Tilmelding & Eksamen (imt-eksamen@ruc.dk)
Aktivitetsnummer
U60007
FAGLIGT INDHOLD
Overordnet formål

Kurset giver de studerende kompetencer til at identificere og analysere udfordringer knyttet til ulighed, marginalisering og manglende ligestilling, samt at vurdere behov for og opøve færdigheder i at benytte vidensbaserede redskaber og interventioner til at modvirke disse. Herigennem opnår de studerende færdigheder til at reducere udfordringer knyttet til ulighed, diskrimination og eksklusion samt styrke mangfoldighed og ligestilling.

Kurset i mangfoldighed, ulighed og inklusion beskæftiger sig med aktuelle og historiske udviklinger og elementer knyttet til sociale, identitets- og samfundsmæssige kategorier, såsom køn, race/etnicitet, klasse, seksualitet, kønsidentitet, alder/generation og handicap, og på deres implikationer for arbejdsliv og sundhed. Kurset fokuserer på, hvordan disse kategorier virker forskelssættende og ulighedsskabende, ofte i intersektionelt samspil.

Uddybende beskrivelse

Kurset introducerer og diskuterer en række konkrete, eksemplariske temaer, med relevans for arbejdslivet og professionelles møde med borgere, klienter, patienter mv. Tematikker og cases vil omhandle almene udfordringer i arbejdslivet, med nogen vægt lagt på problemstillinger relateret til sundhedsfeltet.

Fokus er på tilgange til at analysere og arbejde med social forandring, mangfoldighed, ulighed, inklusion, ligestilling, empowerment, retfærdighed mv.

Valg og tilrettelæggelse af de individuelle temaer vil ske med udgangspunkt i undervisernes kompetencer og aktuelle forskning. Tilrettelæggelsen stiler samtidig mod at understøtte og kvalificere de problemorienterede undersøgelser, som de studerende udfører i grupper under kurset.

Eksemplariske temaer på kurset kan fx være:

• Arbejdsdelinger med udgangspunkt i køn, etnicitet, seksualitet mv. knyttet til arbejdets organisering og strukturel arbejdsmarkedssegregering

• Diskrimination, ulighed og manglende inklusion, som dimension i arbejdslivets, professionernes og institutionernes virkemåder og organisering – fx i relation til møder med sundhedsvæsenet

• Arbejdsliv/familielivs-konflikter. Ulighed i arbejdstid og deltagelse i omsorg og pleje for syge, børn og gamle

• Mangfoldighedsledelse og organisatoriske bestræbelser på at begrænse kønsbaseret, etnisk og seksuel diskrimination, stigmatisering, mobning og krænkelser mv.

• Social og kulturel ulighed, (u)ligestilling og diversitet set som subjektiv eller identitetsmæssig udfordring, knyttet til kulturel og livshistorisk socialisering

• Identitetspolitik vs. bredere ligestillingsarbejde, som forsøger at bryde ulighedsskabende kategorier – og hvordan disse knytter sig til politiske bevægelser og bestræbelser

• Velfærdsinstitutionernes eller sundhedssystemets bidrag til genskabelse af uligheder knyttet til social klasse, religiøs og kulturel stigmatisering, kønnede og seksuelle stereotyper mv.

• Omsorgskrise og Global ulighed, fx relateret til migrantarbejdere, transnationalisme, outsourcing, global care chains og anden 'import’ og mobilitet af arbejdskraft og ’omsorgsressourcer’

• Intersektionelle perspektiver, der undersøger, hvordan kategorier kan virker forskelssættende og ulighedsskabende gennem krydsninger (intersektionalitet), der virker forstærkende på marginalisering og ulighed

Der introduceres til vidensbaserede forståelser af social forandring - og til udvalgte konkrete forandringsredskaber og -'værktøjer’, såsom mainstreaming, jobvurdering, anti-diskriminations-politikker, mangfoldighedsledelse, organisationsudvikling, ’affirmative actions’, kvotesystemer, ligestillingspolitikker, empowerment mv.

Pensum

På kurset anvendes et grundpensum som senest 2-4 uger før første kursusgang angives på moodle.

Til illustration kan følgende litteratur nævnes:

Baagøe Nielsen, S. (2018) ’Min kæreste ville aldrig vælge sådan et fag!’: Uddannelser som kønnede og maskuliniserende. I: Pædagogisk psykologisk tidsskrift. 55, 06, s. 79-95.

Carbado & Crenshaw (et. al) (2013) INTERSECTIONALITY - Mapping the Movements of a Theory. Du Bois Review, 10:2 303–312.

Hussein, S. & Christensen, K. (2017) Migration, gender and low-paid work: on migrant men’s entry dynamics into the feminised social care work in the UK. JOURNAL OF ETHNIC AND MIGRATION STUDIES, VOL. 43, NO. 5, 749–765

Kamp, A. & Hagedorn-Rasmussen, P., (2004). Mangfoldighed på danske arbejdspladser - byrde eller styrke? Tidsskrift for Arbejdsliv, 6(2), 8-23.

Singla, R. (2012) Migration, etnisk diversitet og sundhedsfremme. I Dybbroe, Land & Nielsen (red.) Sundhedsfremme. Frederiksberg: Samfundslitteratur (kap. 10)

Denne litteratur har eksemplarisk karakter og vil blive tilpasset af kursets undervisere, som det kan ses på moodle.

Ud over den på moodle angivne litteratur skal studerende med afsæt i deres valgte problemstilling selv fremsøge litteratur. Pensum er på denne vis emergerende, delvis frembragt undervejs i samarbejde, efter aftale mellem studerende og underviser.

Alt anvendt litteratur vil almindeligvis være på dansk, skandinaviske sprog og/eller på engelsk.

Tilrettelæggelse og indsats

Kursets 10 ECTS udgør i alt 270 timer i arbejdsindsats. Indsatsen kan forventes at fordele sig omtrentligt på følgende måde (omfang er cirka):

  • 40 timers tilstedeværelse på undervisningsgange og værksteder, incl. forelæsninger, studenter-præsentationer, opfølgninger, dialog og øvelsesaktiviteter - incl. evaluering og feed-back.

  • 110 timers individuel forberedelse til undervisningsgangene, inklusive læsning af kursuslitteratur, materialer, cases, præsentationer mv. undervejs.

  • 10 timers forberedelse af projektgruppe-oplæg på en til to undervisningsgange.

  • 100 timers arbejde i grupper på portfolio inkl. skrivning af mini-projekt/gruppeopgave, søgning af litteratur til egen problemstilling - samt læsning, feedback og diskussion af denne

  • 10 timer på forberedelse og gennemførelse af eksamen

Læringsaktiviteter

  Teoretisk indførende oplæg og diskussioner, som klargør grundforståelser knyttet til fx køn, seksualitet og etnicitet - samt til tilhørende begreber om mangfoldighed, ulighed, inklusion, ligestilling, ligebehandling, normkritik mv.

Introduktion af centrale forskningsbaserede temaer, vidensbaserede redskaber og forståelser af social forandring, der eksemplarisk kan arbejdes med for at fremme mangfoldighed og inklusion - og undgå ulighed og marginalisering mv. Formen veksler mellem forelæsninger og dialog i grupper og plenum.

Der faciliteres gruppedannelse (grupper af 2-6 studerende). Grupperne vælger en problemstilling de ønsker at arbejde med i deres mini-projekt.

Flere undervisningsgange organiseres i værkstedsform og/eller som møder med konkrete praktikere som aktuelt er involveret i vidensbaseret forandringsarbejde eller anvender videnbaserede redskaber inden for mangfoldighed, ulighed og inklusion.

Undervisning og værksteder understøtter også konkret arbejdet i grupper med egne problemstillinger. Arbejdet i grupperne lægger fx vægt på følgende elementer:

  • Gruppediskussioner med henblik på at kvalificere og undersøge valgte problemstilling - og udvikle og evt. afprøve elementer af undersøgelses- eller interventionsdesign knyttet til den valgte problemstilling.

  • Grupperne præsenterer undervejs i kurset deres aktuelle undersøgelsesdesigns med henblik på udveksling af viden og peers feedback. Med undersøgelsesdesign tænkes overordnet på samspillet mellem problemformulering, teori/begreber, metoder/empiri, analyse/analyse-strategi og diskussion/konklusion. Videnskabsteoretiske perspektiver indgår på tværs af disse.

  • Grupperne afprøver et eller flere videnbaserede redskaber - eller undersøger eksisterende viden, evalueringer mv. af sådanne videnbaserede redskaber.

Mellem kursusgangene arbejder grupperne med for eksempel at finde litteratur og tilegne sig teorier, materialer og viden om cases og om redskaber mv.; opsøger eventuel viden gennem aktører på området der kan belyse de selvvalgte problemstillinger samt diskuterer og udvikler på undersøgelsesdesign, samt skriver på miniprojekter/porlfolio

Kursusforløbet afsluttes med mundtlig gruppeeksamen

Udbudsformat 
Undervisningsevaluering

Kurset evalueres af de studerende via:

  • mundtligt feed back undervejs
  • afslutningsvis mundtlig, samt evt. skriftlig opsamling
  • survey gennemføres mindst hver 6. semester

Endvidere evalueres kurset via:

  • Bedømmelse/karaktergivning til studerende, samt refleksioner herover til studieleder
  • Undervisers mundtlige kommentarer til studenter-evalueringer, fx ved underviser/vejleder-møde
  • Undervisers skriftlige opsamling via skema til studieleder
Program

Det samlede program vil fremgå af moodle

BEDØMMELSE
Læringsmål 

Efter gennemførelse af kurset Mangfoldighed, ulighed og inklusion kan de studerende:

  • Med afsæt i national og international forskning på højeste niveau, redegøre for og diskutere viden om sociale, identitets- og samfundsmæssige kategorier, såsom køn, race/etnicitet, klasse, seksualitet, kønsidentitet, alder/generation og handicap

  • Analysere og vurdere hvordan disse kategorier i intersektionelt perspektiv kan virke forskelssættende og ulighedsskabende, særligt mht. konsekvenser inden for et eller begge af kursets temaer: arbejdsliv og sundhed

  • Kritisk vurdere vidensbaserede redskaber til at arbejde med at modvirke uligheder og fremme inklusion, mangfoldighed og ligestilling

  • Kritisk analysere selvvalgte problemstillinger i mødet mellem forskning og praksis inden for mangfoldighed, ulighed og inklusion

  • Beskrive og iværksætte praksisrettede tiltag og anvende redskaber knyttet til fremme af mangfoldighed og inklusion i arbejdet, på arbejdsmarkedet, i sundhedsvæsnet eller blandt borgere og patienter.

Prøveform
Portfolio udarbejdet i gruppe afsluttet med mundtlig prøve

Grupperne kan bestå af 2-6 studerende.
Portfolioen skal for:
- 2 studerende have et omfang på 24.000-40.800 tegn inkl. mellemrum.
- 3 studerende have et omfang på 24.000-40.800 tegn inkl. mellemrum.
- 4 studerende have et omfang på 26.400-42.000 tegn inkl. mellemrum.
- 5 studerende have et omfang på 28.800-45.600 tegn inkl. mellemrum.
- 6 studerende have et omfang på 31.200-48.000 tegn inkl. mellemrum.
Omfangskravene er inklusive forside, indholdsfortegnelse, litteraturliste, figurer og andre illustrationer, men eksklusive bilag.

Eksaminationstiden inkl. votering fastsættes således:
Ved 2 studerende 40 minutter.
Ved 3 studerende 40 minutter.
Ved 4 studerende 50 minutter.
Ved 5 studerende 60 minutter.
Ved 6 studerende 70 minutter.

Der foretages en individuel bedømmelse af den enkelte studerendes præstation.
Bedømmelsen er en samlet bedømmelse af de(t) skriftlige produkt(er) og den mundtlige prøve..

Tilladte hjælpemidler til prøven: alle

Bedømmelse: 7-trinsskala
Censur: intern medbedømmer
Omprøveform
Samme som ordinær eksamen / same form as ordinary exam
Prøveform ved særlige tilfælde
Prøveform og bedømmelses-kriterier (udmøntet)

Eksamen tager udgangspunkt i den portfolio som gruppen (på 2-6 studerende) har udarbejdet. Eksamenstid og omfang af den samlede portfolio fremgår under ”Prøveform”.

Portfolioen består af 2 elementer plus et bilag, der præsenterer og reflekterer over gruppens arbejde med centrale problemstillinger i forskellige dele af kursusforløbet:

  • Powerpoint-præsentation eller talepapir ved gruppefremlæggelse ved 1-2 af kursusgangene (som regnes som i alt 2400 tegn af det samlede omfang af portfolio).

  • En skriftlig gruppeopgave, med problemstilling inden for mangfoldighed, ulighed og inklusion, godkendt at kursusansvarlig. Opgaven skal indeholde et resumé på max. 10 linjer med opsummering af hovedpointe, samt refleksion af relevansen af et valgt videnbaseret redskab set i relation til problemstillingen. Opgavens omfang varierer med gruppestørrelsen, for en gruppe på 3 personer skal opgaven udgøre de 21.600-38.400 tegn inklusiv mellemrum af portfolioens totale omfang.

  • Som del af den samlede aflevering vedlægges som bilag det gruppevist udarbejdede opponentpapir til opponentgruppen, som blev brugt ved midtvejsevalueringen. Dette udgør 1-3 sider.

Til eksamen holder hver studerende indledningsvis et oplæg på ca. 3-4 minutter, hvorefter resten af eksaminationen foregår som en gruppesamtale, hvor der kan stilles spørgsmål til hele kursets indhold, men med indholdsmæssig vægt på det udfoldede undersøgelsesdesign, som knytter sig til den skriftlige gruppeopgaves problemstilling. Det diskuteres endvidere hvordan den tematik som gruppeopgavens problemstilling belyser, kan siges eksemplarisk at relatere til kursets brede indhold og spørgsmål knyttet til mangfoldighed, ulighed og inklusion.

Bedømmelseskriterier

Bedømmelseskriterierne bygger overordnet på kursets samlede læringsmål, herunder hvorvidt portfolioen opfylder formelle krav, samt lever op til almene videnskabelige standarder for referencer, skrivning mv.

I bedømmelsen vil der blive lagt vægt på i hvor høj udstrækning den studerende:

Skriftlig del:

  • På baggrund af kursets videnskabelige litteratur kan redegøre for og diskutere en for problemstillingen relevant viden om sociale, identitets og samfundsmæssige kategorier, såsom køn, race/etnicitet, klasse, seksualitet, kønsidentitet, alder/generation og handicap.

  • Analyserer hvordan en eller flere af disse kategorier virker forskelssættende og ulighedsskabende i relation til en konkret problemstilling inden for arbejdsliv og eller sundhed.

  • Kritisk analyserer den selvvalgte problemstillinger i mødet mellem forskning og praksis inden for mangfoldighed, ulighed og inklusion, samt

  • Vurderer relevansen af diskuterede vidensbaserede redskaber og praksisrettede tiltag til arbejdet med at modvirke uligheder og fremme inklusion, mangfoldighed og ligestilling.

Mundtlig del:

Samme som de skriftlige bedømmelseskriterier, samt:

  • Præsentation, dialog og diskussion.

På baggrund af de skriftlige produkter og den mundtlige prøve fastsættes en samlet, individuel karakter efter 7-trinsskalaen.

Eksamenskode(r)
Eksamenskode(r) : U60007
Sidst ændret 08/05/2024

Undervisningsgange:

Vis kursusgange for Hold: 1 Find kalender (1) PDF til print (1)

Mandag 09-09-2024 12:15 - 09-09-2024 16:00 i uge 37
Mangfoldighed, ulighed og inklusion (ALIV)

Mandag 16-09-2024 12:15 - 16-09-2024 16:00 i uge 38
Mangfoldighed, ulighed og inklusion (ALIV)

Mandag 23-09-2024 12:15 - 23-09-2024 16:00 i uge 39
Mangfoldighed, ulighed og inklusion (ALIV)

Mandag 30-09-2024 12:15 - 30-09-2024 16:00 i uge 40
Mangfoldighed, ulighed og inklusion (ALIV)

Mandag 07-10-2024 12:15 - 07-10-2024 16:00 i uge 41
Mangfoldighed, ulighed og inklusion (ALIV)

Mandag 14-10-2024 12:15 - 14-10-2024 16:00 i uge 42
Mangfoldighed, ulighed og inklusion (ALIV)

Mandag 21-10-2024 12:15 - 21-10-2024 16:00 i uge 43
Mangfoldighed, ulighed og inklusion (ALIV)

Mandag 28-10-2024 12:15 - 28-10-2024 16:00 i uge 44
Mangfoldighed, ulighed og inklusion (ALIV)

Mandag 04-11-2024 12:15 - 04-11-2024 16:00 i uge 45
Mangfoldighed, ulighed og inklusion (ALIV)

Mandag 11-11-2024 12:15 - 11-11-2024 16:00 i uge 46
Mangfoldighed, ulighed og inklusion (ALIV)

Tirsdag 19-11-2024 10:00 - 19-11-2024 10:00 i uge 47
Mangfoldighed, ulighed og inklusion - Aflevering af portfolio (ALIV)

Onsdag 04-12-2024 08:15 - Torsdag 05-12-2024 18:00 i uge 49
Mangfoldighed, ulighed og inklusion - Mundtlig prøve (ALIV)

Torsdag 06-02-2025 10:00 - 06-02-2025 10:00 i uge 06
Mangfoldighed, ulighed og inklusion - Omprøve - Aflevering af portfolio (ALIV)

Torsdag 13-02-2025 08:15 - 13-02-2025 18:00 i uge 07
Mangfoldighed, ulighed og inklusion - Mundtlig omprøve (ALIV)