PDF til print Find kalender

Forholdet mellem ret og politik

Titel
Forholdet mellem ret og politik
Oversat titel

The relationship between law and politics

Semester
E2024
Kandidatuddannelse i
Samfundsjura
Aktivitetstype

Obligatorisk

Undervisningssprog
Dansk
Studieordning

Læs mere om uddannelsen og find din studieordning på ruc.dk

TILMELDING OG STUDIEADMINISTRATIV DATA
Tilmelding

Du skal tilmelde dig på stads i tilmeldingsperioden, som du kan se på intra

Når du tilmelder dig studieaktiviteter, skal du være opmærksom på, om undervisning og eksamen i de forskellige studieaktiviteter er på samme tidspunkt. RUC planlægger studieaktiviteter sådan at der ikke er overlap, hvis du følger dit anbefalede studieforløb. I forhold til valgfrie elementer og studieplaner, som afviger fra det anbefalede studieforløb, kan der dog forekomme overlap, alt efter hvilke kurser du vælger.

Deltagerantal
ECTS
10
Aktivitetsansvarlig
Line Engbo Gissel (lgissel@ruc.dk)
Studieleder
Kerstin Carlson (carlson@ruc.dk)
Undervisere
Studieadministration
ISE Tilmelding & Eksamen (ise-eksamen@ruc.dk)
Aktivitetsnummer
U60555
FAGLIGT INDHOLD
Overordnet formål

Dette kursus introducerer den studerende til teorier, diskussioner og empirisk forskning om forholdet mellem ret og politik. Det beskæftiger sig med rettens natur, politikkens natur og særligt med, hvordan de to domæner interagerer, men opererer forskelligt. Dette gøres gennem litteratur om den politiske konstituering af retten, rettens begrænsning og muliggørelse af politik, rettens politisering, samt politikkens retliggørelse.

Den studerende lærer at identificere og skelne retlige og politiske processer, at analysere akademisk litteratur, der beskæftiger sig med sameksistensen, samskabelsen og spændingerne mellem ret og politik, samt at diskutere og reflektere over teoretiske argumenter og empirisk forskning om forholdet mellem ret og politik. I denne proces forholder den studerende sig til, hvordan forholdet mellem ret og politik har konsekvenser for legalitet og dermed for demokrati og borgerrettigheder. Kurset giver den studerende et teoretisk fundament til at forstå og arbejde med samspillet mellem retlige, politiske og administrative, samt bredere samfundsmæssige processer både på uddannelsens andre kurser og i praksis efter endt uddannelse.

Uddybende beskrivelse

I dette kursus skal vi undersøge forholdet mellem ret og politik og specifikt hvordan de to domæner interagerer og påvirker hinanden. Ret og politik forstås som en helhed hver for sig, som fungerer forskelligt. Samtidig påvirker og skaber de i nogen grad hinanden. Først starter kurset dog med at reflektere over hvad ret er og hvad politik er samt hvordan begge to skaber og skabes af magt og autoritet. Ovenpå denne forståelse dykker vi ned i hvordan retten er politisk konstitueret samt hvordan politikken er begrænset og muliggjort af retten. Vi lærer om og bruger begreber som retsliggørelse (legalisation, judicialisation), delegering (delegration), forpligtelse (obligation), retssikkerhed (rule of law). Til sidst diskuterer vi disse begreber og forståelser i forhold til nogle eksemplariske udfordringer, konflikter og paradokser. Kurset har tre dele og i alt 12 undervisningsgange. Del 1 spørger 'Hvad er ret og hvad er politik?' Del 2 studerer 'Forholdet mellem ret og politik'. Del 3 diskuterer forskellige 'Konflikter og paradokser' der involverer forholdet mellem ret og politik.

Pensum

Kurset har ingen grundbog, men pensum består af bogkapitler og tidskriftartikler der kan tilgås gennem universitetsbiblioteket. Information om disse uddybes på Moodle.ruc.dk.

Tilrettelæggelse og indsats

Kurset er tilrettelagt som 12 forelæsninger med aktiv deltagelse samt bearbejdelse af læst litteratur. Det udgør i alt 270 timer. Disse består af: Forberedelse til hver forelæsning og deltagelse heri: 12 timer. Dvs. i alt 144 timer. Udarbejdelse af spørgsmål til hver undervisningsgang: 1 time. Dvs. i alt 12 timer. Andet (fx studenteroplæg, øvelser, peer-review): 44 timer. Forberedelse til eksamen (pensumgennemgang og forberedelse af mundtlig præstation): 70 timer.

Udbudsformat 
Undervisningsevaluering

Aktiviteten evalueres regelmæssigt ud fra studienævnets evalueringsprocedure. Den aktivitetsansvarlige vil blive orienteret om en eventuel evaluering af aktiviteten ved semesterstart.

Program

Kurset består af 12 sessioner der kombinerer forelæsninger med korte diskussioner to og to samt i plenum. En introduktion til hver undervisningsgang forefindes på kursets side i Moodle.

BEDØMMELSE
Læringsmål 

Efter endt kursus vil den studerende

  • Forstå og kunne reflektere over teorier, diskussioner og empirisk forskning om forholdet mellem ret og politik

  • Forstå og kunne reflektere over, hvordan ret og politik interagerer og er distinkte domæner, herunder hvilke konflikter og udfordringer dette medfører

  • Kunne diskutere, hvordan teoretiske pointer og empirisk forskning kan forstås i en nutidig kontekst

  • Kunne vurdere forskellene på og sammenhængen mellem juridiske og politiske dimensioner af en problemstilling

  • Kunne analysere forskellene på og sammenhængene mellem juridiske og politiske teoretiske tilgange til en problemstilling

  • Kunne anvende teorierne i analyse af konkrete konflikter med henblik på at identificere vurdere og analysere de juridiske og politiske aspekter i sagerne.

Prøveform
Individuel mundtlig prøve med forberedelsestid

Forberedelsestid inkl. udtrækning: 30 minutter.
Eksaminationstid inkl. votering: 30 minutter.

Tilladte hjælpemidler: kursusmateriale og egne noter.

Bedømmelse: 7-trinsskala
Censur: intern medbedømmer
Omprøveform
Samme som ordinær eksamen / same form as ordinary exam
Prøveform ved særlige tilfælde
Prøveform og bedømmelses-kriterier (udmøntet)

Ved den mundtlige eksamen afprøves den studerendes forklaring og forståelse af pensum samt opnåelse af læringsmålene. Der lægges vægt på at kunne forklare og reflektere over diskussioner og empirisk forskning om forholdet mellem ret og politik, hvordan ret og politik er distinkte og forskellige domæner, samt hvordan de interagerer og støder sammen, hvordan juridiske og politiske tilgange til en problemstilling er forskelligt.

Eksamenskode(r)
Eksamenskode(r) : U60555
Sidst ændret 16/02/2024

Undervisningsgange: