PDF til print    Find kalender

Basiskursus 2: Design og bæredygtighed

Semester
E2024
Uddannelse
Den humanistisk-teknologiske bacheloruddannelse
Aktivitetstype
Basiskursus
Undervisningssprog
Dansk
Tilmelding

Studerende på 1. semester bliver automatisk tilmeldt.

Hvis du skal tage kurset igen, og ikke skal på 1. semester, skal du selv tilmelde dig kurset.

Tilmelding sker via stads selvbetjening indenfor annonceret tilmeldingsperiode, som du kan se på Studieadministrationens hjemmeside.

Når du tilmelder dig kurset, skal du være opmærksom på, om der er sammenfald i tidspunktet for kursusafholdelse og eksamen med andre kurser, du har valgt. Uddannelsesplanlægningen tager udgangspunkt i, at det er muligt at gennemføre et anbefalet studieforløb uden overlap. Omkring valgfrie elementer og studieplaner som går ud over de anbefalede studieforløb, kan der forekomme overlap, alt efter hvilke kurser du vælger.

Uddybende beskrivelse

I Design og Bæredygtighed bygges der ovenpå det i lærer på basiskursus 1 og tester af i den efterfølgende workshop. Fokus rettes i dette kursus imod designopgaver hvor problemerne er indlejret i komplekse sammenhænge og hvor løsningerne skal udvikles under hensynstagen til stadig stigende krav om bæredygtighed. Det gælder for eksempel i relation til udvikling og implementering af mere natur- og ressourcevenlig fødevareproduktion, nye transportformer eller mere cirkulære produktions- og forbrugssystemer. Disse systemer og sektorer er alle centrale for samfundets funktionsevne, ekstremt omfattende og tæt integreret med resten af samfundet og verden omkring os. Dette medfører at designopgaver herindenfor typisk er hverken isolerede, standardiserede eller generiske.

Kurset giver en introduktion til centrale emner indenfor bæredygtighed og design, komplekse projekter og problemer, situeret design, aktørinddragelse i design- og udviklingsprocesser m.v. og præsenterer en række teorier, metoder og værktøjer der kan bruges til at understøtte og organisere designprocesser der skal løse relevante samfundsproblemer indlejret i komplekse sammenhænge. Den tilegnede viden forankres igennem øvelser og et løbende arbejde med en gennemgående case-opgave. Kurset afsluttes med en studenterkonference hvor de løsningsforslag i udvikler i relation til kursets case-opgave præsenteres, diskuteres og evalueres.

Forventet arbejdsindsats (ECTS-deklaration)

Arbejdsbelastning for 5 ETCS-kursus (138 timer alt inkl.). Studerendes samlede timeforbrug fordeler sig med 90 timer til forelæsninger, diskussion, arbejde med læsning af videnskabelige tekster og projektarbejdsmetoder samt forberedelse + 48 timer til eksamensforberedelse og eksamen.

Læs mere om arbejdsindsats her: At læse på universitetet er en fuldtidstidsbeskæftigelse

Pensum

Pensum inkluderer artikler, bogkapitler, videoer og rapporter og spænder bredt på tværs af flere fagligheder. Pensum og forberedelseskrav lægges på moodle mindst en uge før hver kursusgang.

Evaluering- og feedback former

De studerende vil løbende indgå i faglig sparring med undervisere og medstuderende om deres forståelse, begrebsbrug og evne til at diskutere kurusindhold og tematikker.

Kurset evalueres via spørgeskema ved afslutning i henhold HumTek SN's evaluereringspraksis. Deruover er en løbende diaglog mellem underviser(e) og studerende vedr. workshops afvikling og indhold.

Sammenfatning af evalueringer kan ses her: Arbejdet med kvalitet i uddannelserne

Eksamensadministration
HUMTEK Tilmelding & Eksamen (humtek-eksamen@ruc.dk)
Aktivitetsansvarlig
Martin Severin Frandsen (martinfr@ruc.dk)
Kristine Samson (ksamson@ruc.dk)
Tobias Pape Thomsen (tpapet@ruc.dk)
ECTS
5
Læringsudbytte/bedømmelseskriterier
  • Har viden om teorier, metoder og begreber inden for forskellige designvidenskabelige tilgange

  • Har viden om bæredygtighed, inklusion og teknologi i design

  • Kan udarbejde en designløsning på et videnskabeligt funderet grundlag

  • Kan anvende, teste og evaluere designteorier og designmetoder

  • Kan identificere og arbejde med problemstillinger inden for dimensionen Design

Overordnet indhold

Kurset introducerer til designteori og designmetoder med fokus på bæredygtighed og inklusion. Der arbejdes med situerede designopgaver og problemstillinger indlejret i komplekse sammenhænge, som kræver at designeren forstår at arbejde tværfagligt samt inddrage relevante aktører omkring problemstillingen.

Type

Obligatorisk

Undervisnings- og arbejdsform

Forelæsninger og evt. øvelser

Prøveform
Aktiv og tilfredsstillende deltagelse

Ved aktiv deltagelse forstås:
- Den studerende skal deltage i de med undervisningen forbundne aktiviteter (f. eks. workshops, seminarer, felt-ekskursioner, processtudiegrupper, arbejdskonferencer, supervisionsgrupper, feedback-sessioner).

Ved tilfredsstillende deltagelse forstås:
- Den studerende skal i forløbet aflevere en skriftlig opgavebesvarelse og poster.
- Den studerende skal i forløbet deltage i en mundtlig fremlæggelse af en poster.

Bedømmelse: bestået/ikke bestået
Omprøveform
Individuel skriftlig hjemmeopgave stillet af kursusansvarlig.

Hjemmeopgaven skal have et omfang på 9.600-24.000 tegn inkl. mellemrum.
Omfangskravene er inklusive forside, indholdsfortegnelse, litteraturliste, figurer og andre illustrationer, men eksklusive bilag.

Hjemmeopgavens varighed er 48 timer inkl. evt. weekend og helligdage.




Bedømmelse: bestået/ikke-bestået
Eksamenskode(r)
Eksamenskode(r) : U27357
Sidst ændret 04/04/2024

Undervisningsgange: