PDF til print Find kalender

Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv

Titel
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv
Oversat titel

Societal conditions for people’s everyday life

Semester
F2024
Kandidatuddannelse i
Socialpsykologi og Læring
Aktivitetstype

Obligatorisk

Undervisningssprog
Dansk
Studieordning

Læs mere om uddannelsen og find din studieordning på ruc.dk

Read about the Master Programme and find the Study Regulations at ruc.dk

TILMELDING OG STUDIEADMINISTRATIV DATA
Tilmelding

Tilmelding sker via STADS-Selvbetjening indenfor annonceret tilmeldingsperiode, som du kan se på Studieadministrationens hjemmeside

Når du tilmelder dig kurset, skal du være opmærksom på, om der er sammenfald i tidspunktet for kursusafholdelse og eksamen med andre kurser, du har valgt. Uddannelsesplanlægningen tager udgangspunkt i, at det er muligt at gennemføre et anbefalet studieforløb uden overlap. Men omkring valgfrie elementer og studieplaner som går ud over de anbefalede studieforløb, kan der forekomme overlap, alt efter hvilke kurser du vælger.

You register for activities through stads selvbetjening during the announced registration period, which you can see on the Study administration homepage.

When registering for courses, please be aware of the potential conflicts and overlaps between course and exam time and dates. The planning of course activities at Roskilde University is based on the recommended study programmes, which should not overlap. However, if you choose optional courses and/or study plans that goes beyond the recommended study programmes, an overlap of lectures or exam dates may occur depending on which courses you choose.

Deltagerantal
ECTS
10
Aktivitetsansvarlig
Tine Jensen (tinex@ruc.dk)
Niklas Alexander Chimirri (chimirri@ruc.dk)
Sabina Pultz (spultz@ruc.dk)
Studieleder
Maja Røn-Larsen (mrl@ruc.dk)
Undervisere
Studieadministration
IMT Tilmelding & Eksamen (imt-eksamen@ruc.dk)
Aktivitetsnummer
U60240 / U60240GB
FAGLIGT INDHOLD
Overordnet formål

Kursets formål er at give de studerende dybdegående forståelse for forholdet mellem subjektet og den bredere samfundsmæssige kontekst. Med udgangspunkt i aktuelle samfundsmæssige problemstillinger og udviklingstendenser, gør kurset de studerende i stand til at forstå, analysere og kritisk reflektere over sammenhænge mellem bredere og komplekse samfundsmæssige, institutionelle og teknologiske kontekster og menneskers udviklings- og læreprocesser i hverdagslivet. De studerende skal ud fra en problemorienteret tilgang lære at forstå betydningen af bredere problematikker, kriser og muligheder.

Uddybende beskrivelse

Kurset bygger på og videreudvikler første semesters teoretiske tilgange til og begreber om det socialpsykologisk forståede subjekt samt dets udviklings- og læreprocesser. På kurset diskuteres den socialpsykologiske teoris muligheder og begrænsninger i analysen af aktuelle samfundsmæssige problemstillinger og historisk formede udviklingstendenser. Bl.a. belyses teoretisk og empirisk, hvordan subjektet, dets krop og dets relationer til omverden er indlejrede i og udfordret af disse samfundstendenser og processer i hverdagslivet. Kurset har også fokus på, hvilken funktion professionalisering, uddannelsesplanlægning og politik har i udformningen af subjekters lærings- og udviklingsbetingelser i samfundet. På kurset diskuteres endvidere hvorvidt subjektet er og kan være med til at forandre sociale og samfundsmæssige forhold både individuelt og kollektivt.

På kurset arbejdes med forskellige aktuelle samfundsmæssige problemstillinger og historisk formede udviklingstendenser, som for eksempel:

  • Den demokratiske deltagelse forandres løbende i takt med nye politiske dagsordener og diskurser. Der skabes nye former for regulering og styring af individer, som griber ind i hverdagslivet allerede fra tidlig alder, og som radikalt ændrer på borgernes og civilsamfundets muligheder og position i forhold til velfærdsstat.

  • Modernitetens vidensamfund og det omskiftelige og fleksible arbejdsmarked byder på en række subjektive, uddannelsesmæssige og institutionelle udfordringer. Dette gælder ikke mindst i det akademiske videns- og relationsarbejde, hvor ny videnbasering og kvalitetsmålinger stiller nye krav i forhold til livslang læring, kompetenceudvikling og kritisk dannelse.

  • Digitalisering og teknologiudvikling spiller en stadig større rolle i hverdagslivet og ændrer grundlæggende vores læreprocesser samt vores relationer til institutioner og til hinanden. Teknologi har indflydelse på individernes muligheder for gensidig udveksling og deltagelse i lokale og globale informationsstrømme. Teknologi giver nye muligheder for demokrati, men også nye veje for kontrol og eksklusion i hverdagslivet.

  • Klimakrisen, og dermed en skærpede opmærksomhed på menneskers bæredygtige relation til naturen, rejser spørgsmål til normaliserede måder at organisere og forstå subjektets rolle i samfundet på. Klimakrisen kalder dermed på en hverdagsnær nytænkning af menneskers forhold til fx ekspert- og videns-kulturer og globalt medborgerskab.

Pensum

I alt ca. 800 sider, som er tilgængelig på Moodle før kursusstart.

Tilrettelæggelse og indsats

Samlede forventede arbejdsindsats 270 timer (10 ECTS), fordelt på følgende aktiviteter:

  • Undervisning, herunder forelæsninger, seminarer, holdundervisning, fremlæggelser, ekskursioner/feltarbejde, løbende evaluering, peer feedback

  • Forberedelsestid/selvstændigt arbejde til hver undervisningsgang

  • Opgaveskrivning/eksamen (inkl. forberedelse) udgør omtrentligt 52 timer

  • Evaluering undervejs dialogisk og evt. afslutningsvist skriftligt, cirka 1 time

Læringsaktiviteter

  • Oplæg og introduktion i plenum fra undervisere

  • Arbejde i grupper (konkrete opgaver samt tekstgennemgang)

  • Selvstændigt udarbejdelse af et eget fortolknings- og kommenteringspapir, som bidrager til at fastholde teorier og begreber fra pensum og teksternes relevans bl.a. i relation til semesterets projektarbejde

  • Løbende fremlæggelser, opsamling på gruppearbejde og tekster i plenum samt diskussion

  • Peer feedback

  • Selvstændigt arbejde med empirisk materiale og pensumtekster individuelt og i grupper

Udbudsformat 
Undervisningsevaluering

Kurset evalueres løbende dialogisk. I kurset indgår endvidere en løbende feedback på studerendes fremlæggelser. Der foretages også en afslutningsvis mundtlig evaluering på kurset, hvorfra der sendes en skriftlig opsamling til studieleder. Hertil kommer en skriftlig evaluering som gennemføres mindst hver 6. semester.

Den skriftlige evaluering går til underviser(e), studieleder og studienævn med henblik på kvalitetsudvikling af uddannelsen. Se mere om evalueringerne på studienævnets side på intranettet.

Program
BEDØMMELSE
Læringsmål 

Efter gennemførelse af kurset kan den studerende:

  • Diskutere forskningsbaseret viden på højeste nationale og internationale niveau om aktuelle samfundsproblematikker, samt teoretiske perspektiver på de samfundsmæssige, institutionelle og teknologiske kontekster for menneskers udvikling og læring

  • Sammenligne og diskutere forskellige teorier om samfundsmæssige og institutionelle sammenhænge og deres betydning for menneskers udvikling, læring og livsmuligheder perspektiveret til aktuelle samfundsmæssige problematikker og deres løsningsmuligheder

  • Analysere og kritisk reflektere over komplekse samfundsmæssige problematikker, kriser og muligheder og deres betydning for menneskers hverdagsliv

  • Analysere og forankre problemstillinger og teoriudvikling i historiske, samfundsmæssige og institutionelle sammenhænge og kontekster

  • Diskutere og kritisk reflektere over betydningen af den institutionelle, teknologiske og samfundsmæssige kontekst for menneskets udvikling og læring med afsæt i viden på højeste nationale og internationale niveau

Prøveform
Individuel skriftlig hjemmeopgave

Hjemmeopgaven skal have et omfang på 19.200-24.000 tegn inkl. mellemrum.
Omfangskravene er inklusive eventuel forside, indholdsfortegnelse, litteraturliste, figurer og andre illustrationer, men eksklusive eventuelle bilag.

Hjemmeopgavens varighed er 5 dage inkl. evt. weekend og helligdage.

Opgaven skal dokumentere, at den studerende besidder en sikker beherskelse af det danske skriftsprog, herunder grammatik og sproglig korrekthed.

Bedømmelse: bestået/ikke-bestået
Omprøveform
Samme som ordinær eksamen / same form as ordinary exam
Prøveform ved særlige tilfælde
Prøveform og bedømmelses-kriterier (udmøntet)

Kursets eksamen består i en individuel besvarelse af en skriftlig hjemmeopgave stillet af kursusansvarlig ved kursets afslutning. Besvarelsen tager udgangspunkt i selvvalgt case eller empirisk materiale indenfor kursets rammer, som analyseres ud fra den viden og de tilgange, de studerende er blevet præsenteret for på kurset.

Bedømmelseskriterier

I bedømmelsen af den individuelle skriftlige hjemmeopgave vil der blive lagt vægt på, hvorvidt opgaven opfylder alle formelle krav, stave- og formuleringsevnen i opgaven, samt i hvor stor udstrækning den studerende demonstrerer viden, kompetencer og færdigheder i forhold til at:

  • Forstå og anvende forskningsbaseret viden om aktuelle samfundsproblematikker, samt teoretiske perspektiver på betydningen af de samfundsmæssige, institutionelle og teknologiske kontekster for menneskers subjektivitet, udvikling og læring.

  • Sammenligne og analysere forskellige teorier og begreber om samfundsmæssige og institutionelle sammenhænge, samt deres betydning for menneskers udvikling, læring og livsmuligheder, perspektiveret til aktuelle samfundsmæssige problematikker og deres løsningsmuligheder.

  • Diskutere og kritisk reflektere over forskellige teoriers muligheder for at belyse komplekse samfundsmæssige problematikkers betydning for menneskers hverdagsliv.

Eksamenskode(r)
Eksamenskode(r) : U60240 / U60240GB
Sidst ændret 03/11/2023

Undervisningsgange:

Vis kursusgange for Hold: Forelæsninger Find kalender (Forelæsninger) PDF til print (Forelæsninger)

Torsdag 01-02-2024 10:15 - 01-02-2024 12:00 i uge 05
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Intro (SOL)

Fredag 01-03-2024 08:15 - 01-03-2024 10:00 i uge 09
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv (SOL)

Tirsdag 05-03-2024 12:15 - 05-03-2024 14:00 i uge 10
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv (SOL)

Torsdag 07-03-2024 12:15 - 07-03-2024 14:00 i uge 10
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv (SOL)

Tirsdag 12-03-2024 12:15 - 12-03-2024 14:00 i uge 11
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv (SOL)

Torsdag 14-03-2024 12:15 - 14-03-2024 14:00 i uge 11
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv (SOL)

Mandag 18-03-2024 08:15 - 18-03-2024 10:00 i uge 12
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv (SOL)

Fredag 22-03-2024 10:15 - 22-03-2024 12:00 i uge 12
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv (SOL)

Tirsdag 02-04-2024 12:15 - 02-04-2024 14:00 i uge 14
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv (SOL)

Torsdag 04-04-2024 12:15 - 04-04-2024 14:00 i uge 14
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv (SOL)

Tirsdag 09-04-2024 12:15 - 09-04-2024 14:00 i uge 15
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv (SOL)

Torsdag 11-04-2024 12:15 - 11-04-2024 16:00 i uge 15
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv (SOL)

Fredag 12-04-2024 10:00 - Onsdag 17-04-2024 10:00 i uge 15 og uge 16
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Skriftlig prøve (SOL)

Mandag 19-08-2024 10:00 - Lørdag 24-08-2024 10:00 i uge 34
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Skriftlig omprøve (SOL)

Vis kursusgange for Hold: Klynge 1 Find kalender (Klynge 1) PDF til print (Klynge 1)

Fredag 01-03-2024 10:15 - 01-03-2024 12:00 i uge 09
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 1 (SOL)

Tirsdag 05-03-2024 14:15 - 05-03-2024 16:00 i uge 10
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 1 (SOL)

Torsdag 07-03-2024 14:15 - 07-03-2024 16:00 i uge 10
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 1 (SOL)

Tirsdag 12-03-2024 14:15 - 12-03-2024 16:00 i uge 11
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 1 (SOL)

Torsdag 14-03-2024 14:15 - 14-03-2024 16:00 i uge 11
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 1 (SOL)

Mandag 18-03-2024 10:15 - 18-03-2024 12:00 i uge 12
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 1 (SOL)

Fredag 22-03-2024 12:15 - 22-03-2024 14:00 i uge 12
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 1 (SOL)

Tirsdag 02-04-2024 14:15 - 02-04-2024 16:00 i uge 14
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 1 (SOL)

Torsdag 04-04-2024 14:15 - 04-04-2024 16:00 i uge 14
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 1 (SOL)

Tirsdag 09-04-2024 14:15 - 09-04-2024 16:00 i uge 15
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 1 (SOL)

Torsdag 11-04-2024 12:15 - 11-04-2024 16:00 i uge 15
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 1 (SOL)

Vis kursusgange for Hold: Klynge 2 Find kalender (Klynge 2) PDF til print (Klynge 2)

Fredag 01-03-2024 10:15 - 01-03-2024 12:00 i uge 09
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 2 (SOL)

Tirsdag 05-03-2024 14:15 - 05-03-2024 16:00 i uge 10
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 2 (SOL)

Torsdag 07-03-2024 14:15 - 07-03-2024 16:00 i uge 10
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 2 (SOL)

Tirsdag 12-03-2024 14:15 - 12-03-2024 16:00 i uge 11
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 2 (SOL)

Torsdag 14-03-2024 14:15 - 14-03-2024 16:00 i uge 11
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 2 (SOL)

Mandag 18-03-2024 10:15 - 18-03-2024 12:00 i uge 12
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 2 (SOL)

Fredag 22-03-2024 12:15 - 22-03-2024 14:00 i uge 12
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 2 (SOL)

Tirsdag 02-04-2024 14:15 - 02-04-2024 16:00 i uge 14
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 2 (SOL)

Torsdag 04-04-2024 14:15 - 04-04-2024 16:00 i uge 14
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 2 (SOL)

Tirsdag 09-04-2024 14:15 - 09-04-2024 16:00 i uge 15
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 2 (SOL)

Torsdag 11-04-2024 12:15 - 11-04-2024 16:00 i uge 15
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 2 (SOL)

Vis kursusgange for Hold: Klynge 3 Find kalender (Klynge 3) PDF til print (Klynge 3)

Fredag 01-03-2024 10:15 - 01-03-2024 12:00 i uge 09
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 3 (SOL)

Tirsdag 05-03-2024 14:15 - 05-03-2024 16:00 i uge 10
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 3 (SOL)

Torsdag 07-03-2024 14:15 - 07-03-2024 16:00 i uge 10
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 3 (SOL)

Tirsdag 12-03-2024 14:15 - 12-03-2024 16:00 i uge 11
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 3 (SOL)

Torsdag 14-03-2024 14:15 - 14-03-2024 16:00 i uge 11
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 3 (SOL)

Mandag 18-03-2024 10:15 - 18-03-2024 12:00 i uge 12
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 3 (SOL)

Fredag 22-03-2024 12:15 - 22-03-2024 14:00 i uge 12
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 3 (SOL)

Tirsdag 02-04-2024 14:15 - 02-04-2024 16:00 i uge 14
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 3 (SOL)

Torsdag 04-04-2024 14:15 - 04-04-2024 16:00 i uge 14
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 3 (SOL)

Tirsdag 09-04-2024 14:15 - 09-04-2024 16:00 i uge 15
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 3 (SOL)

Torsdag 11-04-2024 12:15 - 11-04-2024 16:00 i uge 15
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 3 (SOL)

Vis kursusgange for Hold: Klynge 4 Find kalender (Klynge 4) PDF til print (Klynge 4)

Fredag 01-03-2024 10:15 - 01-03-2024 12:00 i uge 09
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 4 (SOL)

Tirsdag 05-03-2024 14:15 - 05-03-2024 16:00 i uge 10
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 4 (SOL)

Torsdag 07-03-2024 14:15 - 07-03-2024 16:00 i uge 10
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 4 (SOL)

Tirsdag 12-03-2024 14:15 - 12-03-2024 16:00 i uge 11
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 4 (SOL)

Torsdag 14-03-2024 14:15 - 14-03-2024 16:00 i uge 11
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 4 (SOL)

Mandag 18-03-2024 10:15 - 18-03-2024 12:00 i uge 12
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 4 (SOL)

Fredag 22-03-2024 12:15 - 22-03-2024 14:00 i uge 12
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 4 (SOL)

Tirsdag 02-04-2024 14:15 - 02-04-2024 16:00 i uge 14
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 4 (SOL)

Torsdag 04-04-2024 14:15 - 04-04-2024 16:00 i uge 14
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 4 (SOL)

Tirsdag 09-04-2024 14:15 - 09-04-2024 16:00 i uge 15
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 4 (SOL)

Torsdag 11-04-2024 12:15 - 11-04-2024 16:00 i uge 15
Samfundsmæssige betingelser for menneskers hverdagsliv - Klynge 4 (SOL)