PDF til print Find kalender

Socialpsykologisk og pædagogisk forskningspraksis

Titel
Socialpsykologisk og pædagogisk forskningspraksis
Oversat titel

Socialpsychological and pedagogical research practice

Semester
E2023
Kandidatuddannelse i
Socialpsykologi og Læring
Aktivitetstype

Obligatorisk

Undervisningssprog
Dansk
Studieordning

Læs mere om uddannelsen og find din studieordning på ruc.dk

TILMELDING OG STUDIEADMINISTRATIV DATA
Tilmelding

Tilmelding sker via STADS-Selvbetjening indenfor annonceret tilmeldingsperiode, som du kan se på Studieadministrationens hjemmeside

Når du tilmelder dig kurset, skal du være opmærksom på, om der er sammenfald i tidspunktet for kursusafholdelse og eksamen med andre kurser, du har valgt. Uddannelsesplanlægningen tager udgangspunkt i, at det er muligt at gennemføre et anbefalet studieforløb uden overlap. Men omkring valgfrie elementer og studieplaner som går ud over de anbefalede studieforløb, kan der forekomme overlap, alt efter hvilke kurser du vælger.

Deltagerantal
ECTS
15
Aktivitetsansvarlig
Kevin Mogensen (kevin@ruc.dk)
Studieleder
Maja Røn-Larsen (mrl@ruc.dk)
Undervisere
Studieadministration
IMT Tilmelding & Eksamen (imt-eksamen@ruc.dk)
Aktivitetsnummer
U60239
FAGLIGT INDHOLD
Overordnet formål

Formålet med studieaktiviteten er, at de studerende opnår kompetence i at udforske problemstillinger på subjektniveau, hvor forbindelsen mellem det enkelte menneske og de konkrete livssammenhænge og betingelser medtænkes. De studerende opnår eksemplarisk indsigt i og praktisk erfaring med anvendelse af eget empirisk materiale i videnskabeligt arbejde på et højt akademisk niveau. De studerende opnår gennem projektet kompetence til at arbejde med de metodologiske og epistemologiske spørgsmål, der knytter sig til et projektarbejde, herunder at identificere, begrunde og afgrænse et videnskabeligt problem, udviklingen af et adækvat forskningsdesign, betydningen af teoretiske og videnskabsteoretiske valg, betydningen af forskerposition samt relevante etiske og gyldighedsmæssige overvejelser. Den studerende får endvidere kompetence til at afsøge et forsknings- og vidensfelt, og at syntetisere og anvende den fundne litteratur i projektarbejdet.

Uddybende beskrivelse

Formålet med studieaktiviteten er at udvikle projektarbejdet på SOL til på højt fagligt niveau at adressere problemstillinger specifikt indenfor socialpsykologi og læring.

Studieaktiviteten består af 4 hel-dages seminarer, der hver især bidrager til at videreudvikle og kvalificere projektarbejdet og dets centrale elementer.

Der arbejdes med på avanceret niveau at identificere og kvalificere, hvad der forstås ved et kritisk socialpsykologisk og pædagogisk problem i relation til det specifikke projektarbejde. Hvordan kvalificerer man og arbejder eksemplarisk med en problemstilling inden for socialpsykologi og læring i forhold til det at udforske problemstillinger og muligheder i menneskers hverdagsliv i en kulturel, samfundsmæssig sammenhæng?

Der arbejdes med at videreudvikle kompetencer til at begrunde, kvalificere og afgrænse et relevant videnskabeligt problem i relation til socialpsykologisk og pædagogisk praksisforskning. Hvordan tegner man et kritisk problemfelt i forhold til sin problemstilling og hvordan indkredser man ens videnskabelige genstand og bidrag indenfor socialpsykologi og læring, fx vha. Litteratur,- og videnssøgning?

Der arbejdes med at redegøre og begrunde kvalitet i projektets formuleringer og valg af problemfelt, teori, metode, og analysearbejde (avanceret kvalificering af adækvat forskningsdesign). Hvordan sikrer man kvalificeret sammenhæng mellem problemstilling, teori, metode, empiri, analyse og formidling?

Sigtet med de 4 seminargange er at rammesætte systematiske refleksioner over forskningspraksis med afsæt i de studerendes egne projekter. For at etablere en fælles ramme for alle studerende, trækkes på forskellige workshopformer og på karakteristika fra klassisk projektarbejde på RUC (korte underviser-oplæg, øvelser og opgaver, der skal løses af de enkelte projektgrupper). De studerende gruppe,- og projektarbejde indgår i og kvalificeres gennem deltagelse i de fælles seminarer.

Start på projektforløbet er koordineret med semesterets teorikursus, for at sikre samspil og progression.

Pensum

Der arbejdes med et mindre fælles pensum, samt med et supplerende emergerende pensum, der udvælges i fællesskab med de studerende med afsæt i projektgruppernes arbejde og projektideer – dette udgør et samlet omfang på omkring 50 sider per seminargang. Udover dette udvælger den enkelte projektgruppe i samarbejde med deres projektvejleder ca. 500 siders projektspecifik litteratur.

Det faste pensum opgives før semesterstart på Moodle. Den fælles emergerende litteratur lægges på moodle i takt med, at den udvælges.

Tilrettelæggelse og indsats

Studieindsats

Dette projekt tilrettelægges som et samspil mellem studerendes projektarbejde, understøttende seminar aktivitet og teorikursets understøttende forelæsninger, hvilket sikrer den nødvendige bredde og dybde i tilgangen til projektarbejde indenfor uddannelsens felt: Socialpsykologi og læring.

15 ECTS, svarende til 405 timers arbejdsindsats for hver studerende. De 405 timers arbejde er omtrentligt fordelt som følger:

• Projektarbejde ca. 275 timer

• Deltagelse i og forberedelse til deltagelse i projektseminar/workshops ca. 128 timer

• Projekteksamen i gruppe med individuel bedømmelse: 2 timer (mundtlig eksamen)

Læringsaktiviteter:

Projektet indeholder en vifte af forskelligartede læringsaktiviteter: Projektarbejde og udarbejdelse af rapport i grupper, forelæsninger, øvelser (individuelle og i grupper), fremlæggelser og peer- feedback.

Udbudsformat 
Undervisningsevaluering

Projektforløbet evalueres løbende i dialog med vejleder samt i forbindelse med projektdannelsesseminar, løbende evaluering, vejledning og eksamen. Projektgruppen kan desuden give feedback på vejledningen gennem hele forløbet, hvis der er behov for en fornyet forventningsafstemning. Hertil kommer en skriftlig evaluering som gennemføres mindst hver 6. semester .

Den skriftlige evaluering går til vejleder, studieleder og studienævn med henblik på kvalitetsudvikling af uddannelsen. Se mere om evalueringspraksis på studienævnets side på intranettet.

Program
BEDØMMELSE
Læringsmål 

Efter gennemførelse af projektet kan den studerende:

  • Producere og analysere af empirisk materiale

  • Udvikle og begrunde relevante undersøgelsesdesign inden for socialpsykologiske og læringsmæssige problemstillinger

  • Udvælge, begrunde og anvende teorier, metoder og begreber, og at reflektere kritisk over betydningen af disse valg for den producerede empiri og egne konklusioner

  • Reflektere kritisk over betydningen af etiske og metodologiske problemstillinger i forbindelse med empirisk arbejde, herunder refleksion over forskerposition

  • Afsøge et forskningsfelt for relevant litteratur samt at syntetisere og anvende den fundne litteratur i projektarbejdet

  • Selvstændigt give og modtage feedback på faglige tekster af egen og fagfællers produktion.

Prøveform
Mundtlig gruppeprøve på baggrund af skriftlig aflevering

Grupperne kan bestå af 2-6 studerende.

Det skriftlige produkt skal for:
- 2 studerende have et omfang på 45.600-62.400 tegn inkl. mellemrum.
- 3 studerende have et omfang på 50.400-76.800 tegn inkl. mellemrum.
- 4 studerende have et omfang på 67.200-86.400 tegn inkl. mellemrum.
- 5 studerende have et omfang på 76.800-96.000 tegn inkl. mellemrum.
- 6 studerende have et omfang på 76.800-110.400 tegn inkl. mellemrum.
Omfangskravene er inklusive eventuel forside, indholdsfortegnelse, litteraturliste, figurer og andre illustrationer, men eksklusive eventuelle bilag.

Eksaminationstiden inkl. votering fastsættes således:
Ved 2 studerende 60 minutter.
Ved 3 studerende 75 minutter.
Ved 4 studerende 90 minutter.
Ved 5 studerende 105 minutter.
Ved 6 studerende 120 minutter.

Der foretages en individuel bedømmelse af den enkelte studerendes præstation.
Bedømmelsen er en samlet bedømmelse af de(t) skriftlige produkt(er) og den mundtlige prøve..

Tilladte hjælpemidler til prøven: alle

Bedømmelse: 7-trinsskala
Censur: intern medbedømmer
Omprøveform
Samme som ordinær eksamen / same form as ordinary exam
Prøveform ved særlige tilfælde
Prøveform og bedømmelses-kriterier (udmøntet)

Eksamen er en mundtlig prøve, der tager udgangspunkt i den skriftlige projektrapport, samt det samlede pensum. Eksamen indledes af max 5 min. oplæg fra hver af de studerende i gruppen (2-6 studerende) ud fra et selvvalgt tema. Den resterende del af prøven gennemføres som mundtlig dialog mellem de studerende og bedømmere.

På baggrund af projektrapporten og den mundtlige prøve fastsættes en samlet, individuel karaktér efter 7-trinsskalaen.

Bedømmelseskriterier: Projektarbejdet skal demonstrere, at den studerende kender til, kan anvende og udvise evne til begrundet, reflekteret og kritisk at udforme, diskutere, og analysere socialpsykologisk og pædagogisk forskningspraksis, forskningsmetodologier og empiri med henblik på at undersøge og forstå en central, relevant og eksemplarisk problemstilling i relation til socialpsykologi og læring.

I bedømmelsen vil der blive lagt vægt på, hvorvidt opgaven opfylder alle formelle krav, stave- og formuleringsevnen i projektrapporten, samt i hvor stor udstrækning den studerende demonstrerer viden, kompetencer og færdigheder i forhold til at:

Skriftlig del:

• Demonstrere kendskab til og evne til at redegøre for forskellige videnskabelige kriterier for undersøgelsers kvalitet

• Argumentere for styrker og svagheder ved forskellige metodegreb og empirisk materiale

• Reflektere kritisk over samspil mellem teori, metode, problemfelt og erkendeinteresse

• Udvikle og begrunde undersøgelsesdesign, herunder demonstrere kendskab og evne til kritisk at diskutere forskellige analysetilgange og analysestrategier

• Demonstrere evne til at identificere og diskutere etiske problemstillinger i videnskabelige forskningsprocesser og produkter

• Afsøge et forskningsfelt for relevant litteratur samt syntetisere og anvende relevant litteratur i projektrapporten

Mundtlig del:

Samme som de skriftlige bedømmelseskriterier, samt:

• Præsentation, dialog og diskussion.

Eksamenskode(r)
Eksamenskode(r) : U60239
Sidst ændret 15/05/2023

Undervisningsgange:

Vis kursusgange for Hold: 1 Find kalender (1) PDF til print (1)

Fredag 01-09-2023 08:15 - 01-09-2023 10:00 i uge 35
Projekt: Socialpsykologisk og pædagogisk forskningspraksis - Semesterstart (SOL)

Onsdag 27-09-2023 08:15 - 27-09-2023 16:00 i uge 39
Projekt: Socialpsykologisk og pædagogisk forskningspraksis - Projektdannelse (SOL)

Torsdag 28-09-2023 08:15 - 28-09-2023 16:00 i uge 39
Projekt: Socialpsykologisk og pædagogisk forskningspraksis - Projektdannelse (SOL)

Fredag 29-09-2023 08:15 - 29-09-2023 16:00 i uge 39
Projekt: Socialpsykologisk og pædagogisk forskningspraksis - Projektdannelse (SOL)

Mandag 02-10-2023 10:15 - 02-10-2023 16:00 i uge 40
Projekt: Socialpsykologisk og pædagogisk forskningspraksis - Projektseminar (SOL)

Onsdag 04-10-2023 08:15 - 04-10-2023 14:00 i uge 40
Projekt: Socialpsykologisk og pædagogisk forskningspraksis - Projektseminar (SOL)

Torsdag 12-10-2023 08:15 - 12-10-2023 14:00 i uge 41
Projekt: Socialpsykologisk og pædagogisk forskningspraksis - Projektseminar (SOL)

Mandag 16-10-2023 08:15 - 16-10-2023 18:00 i uge 42
Projekt: Socialpsykologisk og pædagogisk forskningspraksis - Projektintensiv på RUC (SOL)

Tirsdag 17-10-2023 08:15 - 17-10-2023 18:00 i uge 42
Projekt: Socialpsykologisk og pædagogisk forskningspraksis - Projektintensiv på RUC (SOL)

Onsdag 18-10-2023 08:15 - 18-10-2023 18:00 i uge 42
Projekt: Socialpsykologisk og pædagogisk forskningspraksis - Projektintensiv på RUC (SOL)

Torsdag 19-10-2023 08:15 - 19-10-2023 18:00 i uge 42
Projekt: Socialpsykologisk og pædagogisk forskningspraksis - Projektintensiv på RUC (SOL)

Fredag 20-10-2023 08:15 - 20-10-2023 18:00 i uge 42
Projekt: Socialpsykologisk og pædagogisk forskningspraksis - Projektintensiv på RUC (SOL)

Tirsdag 28-11-2023 08:15 - 28-11-2023 14:00 i uge 48
Projekt: Socialpsykologisk og pædagogisk forskningspraksis - Projektseminar (SOL)

Onsdag 03-01-2024 10:00 - 03-01-2024 10:00 i uge 01
Socialpsykologisk og pædagogisk forskningspraksis - Projektaflevering (SOL)

Mandag 15-01-2024 08:15 - Onsdag 31-01-2024 18:00 i uge 03 til uge 05
Socialpsykologisk og pædagogisk forskningspraksis - Mundtlig eksamensperiode (SOL)

Torsdag 01-02-2024 08:15 - Torsdag 29-02-2024 18:00 i uge 05 til uge 09
Socialpsykologisk og pædagogisk forskningspraksis - Mundtlig reeksamensperiode (SOL)