KLADDE

PDF til print Find kalender

22/6-23 - AFLYST I E23 - By & plan i forhold til en specifik problematik

Titel
22/6-23 - AFLYST I E23 - By & plan i forhold til en specifik problematik
Oversat titel

Urban Planning in relation to a specific problem

Semester
E2023
Kandidatuddannelse i
By og Plan
Aktivitetstype

Valgfrit

Undervisningssprog
Dansk
Studieordning

Læs mere om uddannelsen og find din studieordning på ruc.dk

TILMELDING OG STUDIEADMINISTRATIV DATA
Tilmelding

Tilmelding sker via STADS-Selvbetjening indenfor annonceret tilmeldingsperiode, som du kan se på Studieadministrationens hjemmeside

Når du tilmelder dig kurset, skal du være opmærksom på, om der er sammenfald i tidspunktet for kursusafholdelse og eksamen med andre kurser, du har valgt. Uddannelsesplanlægningen tager udgangspunkt i, at det er muligt at gennemføre et anbefalet studieforløb uden overlap. Men omkring valgfrie elementer og studieplaner som går ud over de anbefalede studieforløb, kan der forekomme overlap, alt efter hvilke kurser du vælger.

Deltagerantal
ECTS
5
Aktivitetsansvarlig
John Andersen (johna@ruc.dk)
Studieleder
Kristian Nagel Delica (kdelica@ruc.dk)
Undervisere
  • John Andersen

  • Kristian Delica

  • Martin Frandsen

  • Jesper Visti Hansen

  • Thomas Schou Grindsted

  • Hakan Kalkan

  • Plus gæstelærere med særlige kompetencer - (oplyses senere).

Studieadministration
IMT Tilmelding & Eksamen (imt-eksamen@ruc.dk)
Aktivitetsnummer
U60469
FAGLIGT INDHOLD
Overordnet formål

Valgkurset giver de studerende mulighed for at gå teoretisk, metodisk, teknisk eller empirisk i dybden med et eller flere af By & plans faglige områder.

Uddybende beskrivelse

Valgkurset giver de studerende mulighed for at gå teoretisk, metodisk, teknisk eller empirisk i dybden med et eller flere af By & plans faglige områder.

Den specifikke problematik: By- og boligplanlægning og almene boliger:

Det danske boligmarked består af forskellige former af ejer- og lejeboliger. Kurset sætter fokus på de planlægningsmæssige, sociale, politiske og økonomiske elementer af forskellige typer af boligsektoren. Der lægges især vægt på at forstå den almene sektor som en principiel demokratisk, solidarisk og kollektiv tilgang til boligspørgsmålet.

Boliger, bosætning og udformningen af beboelsesområder er en væsentlig del af det samlede planlægningsfelt. Historisk har adgang til boliger været og er fortsat en vigtig brik i det danske velfærdspolitiske projekt. Boligpolitikken er tilsvarende en vigtig politisk slagmark, hvor ideologiske, samfundsøkonomiske og fordelingspolitiske interesser kæmper med og mod hinanden. Boligen er et centralt velfærdsgode, som rammen for mennesker hverdagsliv. Retten til en bolig er en del af FN’s verdenserklæring om Menneskerettigheder, og en del af FN’s konvention om økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder.

Samtidig er boligområdet stærkt påvirket af den finansielle sektors op og nedture, af developere og investorers ageren på boligmarkedet, og de generelle økonomiske konjunkturer. Boligsektoren spiller en central rolle både i samfundsøkonomien og for de private husholdninger.

I dette kursus har vi et særligt fokus på den almene sektors rolle i dansk planlægning. 20% af befolkningen bor alment, men i den offentlige diskurs forbindes den almene sektor oftest med "belastede" boligområder - selv om disse områder udgør en meget lille del af sektoren. Samtidig overses, at der er lange ventelister til de fleste almene boliger i storbyerne. Kurset vil give en indføring i rammebetingelser og opbygning af den almene sektor, dens samspil med det øvrige boligmarked samt fysiske og sociale strategier og indsatser i de almene boligområder.

Undervisere: John Andersen, Kristian Delica, Martin Frandsen, Jesper Visti Hansen, Thomas Schou Grindsted, Hakan Kalkan. Plus gæstelærere med særlige kompetencer - (oplyses senere). En af de seks dobbelte kursusgange foregår uden for RUC - (sted oplyses senere).

Pensum

Kursuslitteraturen består dels af teoretisk og metodisk forskningslitteratur, dels af praksisorienterede tekster samt plandokumenter fra udvalgte cases og fra nationalt niveau.

Pensum vil være tilgængelig på Moodle senest to uger før undervisningen afvikles.

Tilrettelæggelse og indsats

Samlet studieindsats: 5 ECTS = 135 timer:

6 dobbelte kursusgange af 4 timer: 24 t. Forberedelse 11 t. pr kursusgang: 66 t. Synopsis til eksamensessay: 8 t. Eksamensessay: 37 t. I alt: 135 t.

Udbudsformat 
Undervisningsevaluering

Evaluering sker løbende mundtligt samt ved kursusafslutning, hvor kurset evalueres i en dialog mellem studerende og underviser, (evt. suppleret af skriftlig opsummering, der fremsendes til studieleder/ undervisningsansvarlig). Hertil kommer en skriftlig evaluering som gennemføres mindst hver 6. semester.

Se mere om evalueringerne på studienævnets side på intranettet.

Program

Seks dobbelte kursusgange af to gange to lektioner. En af de seks dobbelte kursusgane foregår udenfor RUC.

Foreløbig kursusplan (den endelige kursusplan oplyses senere): 1. By- og boligplanlægning 2. Virkeligheden - i praksis (ekskursion) 3. Boligøkonomi og det danske boligmarked. Den almene sektor særlige stilling. 4. Rumlig og social ulighed. 5. Den aktuelle boligpolitiske situation - sociale, kulturelle og politiske udfordringer. 6. Fremlæggelser. Evaluering og afslutning

BEDØMMELSE
Læringsmål 

  • vurdere udvalgte teoretiske, videnskabsteoretiske eller analytiske tilgange indenfor geografi, bystudier og planlægning og disse tilganges betydning for bæredygtig udvikling og planlægning af byer, lokalområder, regioner og landskaber

  • identificere og fordybe sig i et specialiseret område af byudvikling og planlægning

  • anvende og evaluere brugen af forskellige kvantitative og/eller kvalitative metoder på avanceret niveau

  • vurdere og anvende teknologier til undersøgelse af steder og/eller planlægningsprocesser

  • styre projekter professionelt.

Prøveform
Skriftlig hjemmeopgave udarbejdet i grupper eller individuelt
Gruppeopgaver skal være individualiseret.

Hvis man vælger at arbejde i gruppe, må gruppen bestå af 2-2 studerende.

Hjemmeopgaven skal for:
- 1 studerende have et omfang på 21.600-31.200 tegn inkl. mellemrum.
- 2 studerende have et omfang på 21.600-31.200 tegn inkl. mellemrum.
Omfangskravene er inklusive eventuel forside, indholdsfortegnelse, litteraturliste, figurer og andre illustrationer, men eksklusive eventuelle bilag.

Hjemmeopgaven påbegyndes under kurset og har en varighed på 5 dage inkl. evt. weekend og helligdage. Afleveringstidspunktet vil fremgå af study.ruc.dk.



Bedømmelse: bestået/ikke-bestået
Omprøveform
Samme som ordinær eksamen / same form as ordinary exam
Prøveform ved særlige tilfælde
Prøveform og bedømmelses-kriterier (udmøntet)

Bedømmelseskriterier

Viden:

• Viden om teoretiske og praksisnære byplanmæssige problemstillinger, herunder problemstillinger knyttet til planfelter som fx bæredygtighed, mobilitet, performativitet, byer og boliger. Problemstillingerne kan knyttes an til både nationale og internationale skalaer. • Viden med henblik på at indgå i tværfaglige, komplekse og forhandlingsbaserede planprocesser.

Færdigheder:

• I at udtrykke sig klart og differentieret under anvendelse af relevante faglige begreber og i overensstemmelse med videnskabelige krav og normer • I at kunne perspektivere resultaterne af en studeret planfaglig problemstilling i en større faglig, professionel eller samfundsmæssig sammenhæng • Kompetencer: • Til at arbejde tværfagligt analytisk med planfaglige problemstillinger. • Til at kunne fremstille problemstillingers vidensgrundlag og handlingsrammer systematisk.

Eksamenskode(r)
Eksamenskode(r) : U60469
Sidst ændret 23/06/2023

Undervisningsgange:

Vis kursusgange for Hold: 1 Find kalender (1) PDF til print (1)

Torsdag 14-09-2023 12:15 - 14-09-2023 16:00 i uge 37
By & plan i forhold til en specifik problematik: By- og Boligplanlægning og almene boliger (B&P)

Torsdag 21-09-2023 12:15 - 21-09-2023 16:00 i uge 38
By & plan i forhold til en specifik problematik: By- og Boligplanlægning og almene boliger (B&P)

Torsdag 28-09-2023 12:15 - 28-09-2023 16:00 i uge 39
By & plan i forhold til en specifik problematik: By- og Boligplanlægning og almene boliger (B&P)

Torsdag 05-10-2023 12:15 - 05-10-2023 16:00 i uge 40
By & plan i forhold til en specifik problematik: By- og Boligplanlægning og almene boliger (B&P)

Torsdag 12-10-2023 12:15 - 12-10-2023 16:00 i uge 41
By & plan i forhold til en specifik problematik: By- og Boligplanlægning og almene boliger (B&P)

Torsdag 19-10-2023 12:15 - 19-10-2023 16:00 i uge 42
By & plan i forhold til en specifik problematik: By- og Boligplanlægning og almene boliger (B&P)

Torsdag 26-10-2023 10:00 - 26-10-2023 10:00 i uge 43
By & plan i forhold til en specifik problematik: By- og Boligplanlægning og almene boliger - Aflevering af skriftlig prøve (B&P)

Fredag 09-02-2024 10:00 - 09-02-2024 10:00 i uge 06
By & plan i forhold til en specifik problematik: By- og Boligplanlægning og almene boliger - Aflevering af skriftlig omprøve (B&P)