PDF til print    Find kalender

Specialiseringskursus: Evidens & Resultatmåling i Politik

Semester
E2019
Uddannelse
Forvaltning * / Politik og Administration *
Aktivitetstype
Kandidatkursus
Undervisningssprog
Dansk
Tilmelding

Tilmelding sker via STADS-Selvbetjening indenfor annonceret tilmeldingsperiode, som du kan se på Studieadministrationens hjemmeside.

Når du tilmelder dig kurset, skal du være opmærksom på, om der er sammenfald i tidspunktet for kursusafholdelse og eksamen med andre kurser, du har valgt. Uddannelsesplanlægningen tager udgangspunkt i, at det er muligt at gennemføre et anbefalet studieforløb uden overlap. Men omkring valgfrie elementer og studieplaner som går ud over de anbefalede studieforløb, kan der forekomme overlap, alt efter hvilke kurser du vælger.

Registration through STADS-Selvbetjeningwithin the announced registration period, as you can see on the Studyadministration homepage.

When registering for courses, please be aware of the potential conflicts between courses or exam dates on courses. The planning of course activities at Roskilde University is based on the recommended study programs which do not overlap. However, if you choose optional courses and/or study plans that goes beyond the recommended study programs, an overlap of lectures or exam dates may occur depending on which courses you choose.

Ved for få tilmeldte aflyses kurset.

In case of too few registrations, the course will be cancelled.

Uddybende beskrivelse

Den offentlige sektor efterspørger og anvender i stigende grad forskellige former for evalueringer og resultatmåling. Innovationsprojekter, reformer, digitalisering af services og meget andet betyder, at resultaterne af mange forskellige tiltag skal evalueres og dokumenteres. Det kan f.eks. være nye indsatser, der har til formål at hjælpe socialt udsatte familier eller en reform af jobcentre, der har til formål at få flere i beskæftigelse. Med andre ord er der en stigende politisk forventning om, at der skabes evidens for, om disse indsatser virker som tilsigtet eller ej, hvorfor og med hvilke konsekvenser.

På dette kursus lærer I, hvad god evidens er, hvorfor evidens er vigtigt i udformning af offentlig politik, samt hvad kravet om evidens uforvarende kan gøre ved offentlig politik. I får også kendskab til de mest anvendte evalueringsdesigns og metoder til at gennemføre evaluering og resultatmåling af offentlige indsatser og politikker. Formålet med kurset er at klæde jer på til at 1)kunne vurdere, designe og gennemføre resultatmålinger og effektevalueringer i kommunerne, regioner og staten, 2) vurdere lødigheden af eksempelvis konsulentfirmaers og statslige myndigheders evalueringer og effektmålinger samt 3)at kunne analysere de politiske rationaler og konsekvenser af kravene om resultatmåling og evaluering.

Kurset har et anvendelsesorienteret fokus gennem øvelser, diskussioner og workshop-sessioner på baggrund af oplæg fra underviserne, som præsenterer de centrale begreber, designs og metoder. I vil undervejs komme til at arbejde med mange aktuelle eksempler på effektmålinger og evaluering. Der vil være mulighed for at trække på de kvalitative og kvantitative metodekompetencer, I har erhvervet fra tidligere eller sideløbende kurser.

Viden: • Viden om resultatmåling og evidens • Viden om kausalitet og effekter i offentlige indsatser • Viden om centrale evalueringsdesigns

Færdigheder: • Færdigheder i at vurdere, vælge og anvende forskellige evalueringsdesign og metoder • Færdigheder i at analysere de politiske dynamikker omkring anvendelsen af resultatmåling i den offentlige sektor • Færdigheder i kritisk at forholde sig til resultatmåling og evidens

Kompetencer: • Kompetence til at vurdere styrker og svagheder ved forskellige evalueringsdesign

Forventet arbejdsindsats (ECTS-deklaration)

10 ECTS = 270 timer fordelt på følgende:

o Undervisning, øvelser mv.: 12 kursusgange á 1 time og 45 min. = i alt 21 timer o Forberedelse pr. gang: gennemsnitligt 8 timers ( 1 dags) forberedelse pr. gang = 96 timer o Studenteroplæg, øvelser, peerfeedback o.l. = i alt 33 timer o Eksamen = i alt 120 timer

Pensum

Grundbogen er Vedung, E (2009). Public Policy and Program Evaluation. 4th edition. New Brunswick: Transaction Publishers.

Øvrig litteratur følger, her et udpluk af noget af den forventede litteratur: Rieper, O og HF Hansen (2007). Metodedebatten om evidens. København: AKF Forlaget, s. 7-41 Blom-Hansen et al. (2015). Experiments in Public Management Research. International Public Management Journal, 18(2): 151-170 Funnel, SC and PJ Rogers (2011). Purposeful Program Theory. Effective Use of Theories of Change and Logic Models. JSan Francisco: Jossey-Bass

Evaluering- og feedback former

Kursisterne vil løbende modtage mundtligt/skriftlig feedback fra underviserne gennem besvarelse af spørgsmål, sparring om øvelser på timen og via workshop-session, hvor der arbejdes med cases fra praksis.

Eksamensadministration
ISE Studieadministration (ise-studieadministration@ruc.dk)
Aktivitetsansvarlig
Lena Brogaard (brogaard@ruc.dk)
ECTS
10
Læringsudbytte/bedømmelseskriterier
  • Viden baseret på højeste internationale niveau i forhold til et udvalgt område inden for politiske og forvaltningsmæssige problemstillinger.

  • Dyb indsigt i og kritisk refleksion på et videnskabeligt grundlag over det udvalgte områdes teorier, metoder og praksisser, samt identifikation af centrale videnskabelige problemstillinger inden for området.

  • Vurdere, vælge og mestre kursets videnskabelige teorier, metoder og redskaber i forhold til centrale problemstillinger inden for kursets tema.

  • Udføre analyser på et videnskabeligt grundlag og forholde sig løsningsorienteret til centrale problemstillinger inden for kursets tema.

  • Formidle og diskutere relevante problemstillinger inden for kursets tema i en sproglig form, der er korrekt, klar, fagligt præcis, velstruktureret og velargumenteret.

  • Færdighed i kunne formidle viden til både fagfæller og ikke-specialister.

  • Anvende og udforme forskellige analyseteknikker og -strategier i forhold til praktisk og teoretisk relevante problemstillinger inden for kursets tema.

  • Kompetence til skriftligt at sammenfatte det væsentligste fra en tekst og sætte teksten indhold i relation til et overordnet tema.

  • Refleksion over egen læring og ansvar egen faglige udvikling.

Overordnet indhold

Kurser udbydes under en af følgende fire tematikker:

  1. Politik, styring og demokrati
  2. Organisation og ledelse
  3. Europæisering og globalisering
  4. Social og samfundsmæssig analyse
  • Forskningsmæssige og teoretiske præmisser for analyser af socialvidenskabelige, politiske og administrative problemstillinger.
  • Fremgangsmåder ved analysen af komplekse videnskabelige problemstillinger på højeste internationale niveau.
  • Løsningsorienterede tilgange til centrale aktuelle problemstillinger.
Type

Valgkursus

Undervisnings- og arbejdsform

Kursusforløb tager udgangspunkt i forelæsninger, men vil tillige omfatte andre undervisnings- og arbejdsformer som gruppearbejde, øvelser, studenteroplæg, peer feedback og ekskursioner, såvel som andre praktiske aktiviteter.

Der fastsættes et antal skriftlige opgaver, som skal afleveres i løbet af kurset, som de studerende får og evt. giver hinanden feedback på. Antal opgaver fastsættes af kursusansvarlig og studieleder, og godkendes af studienævnet før kurset udbydes.

Det er ikke en forudsætning, at have afleveret opgaverne løbende, for at deltage i eksamen, men vil typisk være en fordel. En del af portfolioen kan således indeholde elementer, som knytter sig til undervisningen og de løbende afleveringer, som fx feedback.

Prøveform
Individuel portfolio bestående af skriftlige produkter og andre typer produkter.

Portfolioen består af 3 til 5 produkter, som helt eller delvist udarbejdes under kursusforløbet. Produkterne kan f.eks. være øvelsesbesvarelser, talepapirer til præsentation, feedback, refleksion, skriftlige opgaver, wiki-bidrag, lydproduktioner og visuelle produktioner.

Det samlede omfang af portfolioens skriftlige produkter er minimum 24.000 og maksimum 31.200 antal tegn inkl. mellemrum.
Omfangskravene er inklusive eventuel forside, indholdsfortegnelse, litteraturliste, figurer og andre illustrationer, men eksklusiv eventuelle bilag.

Portfolioens specifikke indhold og form samt evt. vejledende omfangskrav for de forskellige skriftlige produkter fastsættes inden kursets begyndelse og offentliggøres på universitetets hjemmeside.

Portfolioen afleveres samlet (uploades på eksamen.ruc.dk). Evt. løbende delaflevering til den kursusansvarlige med henblik på feedback erstatter ikke den samlede aflevering.
Afleveringsdatoen offentliggøres på universitetets hjemmeside inden kursets begyndelse.

Der foretages en samlet bedømmelse af portfolioen.

Bedømmelse: 7-trinsskala.

Censur: Ingen.
Omprøveform
Samme som ordinær eksamen / same form as ordinary exam
Eksamenskode(r)
Eksamenskode(r) : U41297
Sidst ændret 15/07/2019

Undervisningsgange:

Vis kursusgange for Hold: 1 Find kalender (1) PDF til print (1)

Mandag 09-09-2019 08:15 - 09-09-2019 10:00 i uge 37
Evidens & Resultatmåling i Politik

Mandag 16-09-2019 08:15 - 16-09-2019 10:00 i uge 38
Evidens & Resultatmåling i Politik

Mandag 23-09-2019 08:15 - 23-09-2019 10:00 i uge 39
Evidens & Resultatmåling i Politik

Mandag 30-09-2019 08:15 - 30-09-2019 10:00 i uge 40
Evidens & Resultatmåling i Politik

Mandag 07-10-2019 08:15 - 07-10-2019 10:00 i uge 41
Evidens & Resultatmåling i Politik

Mandag 14-10-2019 08:15 - 14-10-2019 10:00 i uge 42
Evidens & Resultatmåling i Politik

Mandag 21-10-2019 08:15 - 21-10-2019 10:00 i uge 43
Evidens & Resultatmåling i Politik

Mandag 28-10-2019 08:15 - 28-10-2019 10:00 i uge 44
Evidens & Resultatmåling i Politik

Mandag 04-11-2019 08:15 - 04-11-2019 10:00 i uge 45
Evidens & Resultatmåling i Politik

Mandag 11-11-2019 08:15 - 11-11-2019 10:00 i uge 46
Evidens & Resultatmåling i Politik

Mandag 18-11-2019 08:15 - 18-11-2019 10:00 i uge 47
Evidens & Resultatmåling i Politik

Mandag 25-11-2019 08:15 - 25-11-2019 10:00 i uge 48
Evidens & Resultatmåling i Politik

Mandag 06-01-2020 10:00 - 06-01-2020 10:00 i uge 02
Evidens & Resultatmåling i Politik - Aflevering portfolio

Tirsdag 21-01-2020 10:00 - 21-01-2020 10:00 i uge 04
Evidens & Resultatmåling i Politik - Gen-Aflevering portfolio