PDF til print    Find kalender

Specialiseringskursus; Professioner og omsorg i velfærdsstaten (SV, FORV, PA)

Semester
F2019
Uddannelse
Forvaltning * / Politik og Administration * / Socialvidenskab *
Aktivitetstype
Kandidatkursus
Undervisningssprog
Dansk
Tilmelding

Tilmelding sker via stads selvbetjening indenfor annonceret tilmeldingsperiode, som du kan se på Studieadministrationens hjemmeside

Når du tilmelder dig kurset, skal du være opmærksom på, om der er sammenfald i tidspunktet for kursusafholdelse og eksamen med andre kurser, du har valgt. Uddannelsesplanlægningen tager udgangspunkt i, at det er muligt at gennemføre et anbefalet studieforløb uden overlap. Men omkring valgfrie elementer og studieplaner som går ud over de anbefalede studieforløb, kan der forekomme overlap, alt efter hvilke kurser du vælger.

Registration is happing through stads selvbetjeningwithin the announced registration period, as you can see on the Studyadministration homepage.

When registering for courses, please be aware of the potential conflicts between courses or exam dates on courses. The planning of course activities at Roskilde University is based on the recommended study programs which do not overlap. However, if you choose optional courses and/or study plans that goes beyond the recommended study programs, an overlap of lectures or exam dates may occur depending on which courses you choose.

Læringsudbytte/bedømmelseskriterier

Viden

  • Viden baseret på højeste internationale niveau i forhold til et udvalgt område inden for Social og samfundsanalytiske problemstillinger.
  • Dyb indsigt i og kritisk refleksion på et videnskabeligt grundlag over det udvalgte områdes teorier, metoder og praksisser, samt identifikation af centrale videnskabelige problemstillinger inden for området.

Færdigheder

  • Vurdere, vælge og mestre kursets videnskabelige teorier, metoder og redskaber i forhold til centrale problemstillinger inden for kursets tema.
  • Udføre analyser på et videnskabeligt grundlag og forholde sig løsningsorienteret til centrale problemstillinger inden for kursets tema.
  • Formidle og diskutere relevante problemstillinger inden for kursets tema i en sproglig form, der er korrekt, klar, fagligt præcis, velstruktureret og velargumenteret.
  • Skriftlige formidlingsfærdigheder med forskellige tidshorisonter

Kompetencer

  • Anvende og udforme forskellige analyseteknikker og - strategier i forhold til praktisk og teoretisk relevante problemstillinger inden for kursets tema.
  • Håndtere en tidsmæssig afgrænset faglig situation og kunne prioritere og strukturere tid og stof .
  • Refleksion over egen læring og ansvar for egen faglige udvikling.
Overordnet indhold

Specialiseringskurserne udbydes i relation til tematikken og overskriften ’Social og samfundsmæssig analyse’

  • Forskningsmæssige og teoretiske præmisser for analyser af socialvidenskabelige, politiske og administrative problemstillinger.
  • Fremgangsmåder ved analysen af komplekse videnskabelige problemstillinger på højeste internationale niveau
  • Løsningsorienterede tilgange til centrale aktuelle problemstillinger.
Uddybende beskrivelse

Kursets skaber et overblik over omsorgens betingelser i velfærdsstatsligt regi, de udfordringer som de professionelle møder, deres arbejdsvilkår og betydningen af disse for omsorgen for borgere. Vi ser på forskellige samfundsmæssige processer som neo-liberalisme, globalisering og teknologificering og deres betydning for omsorgslandskabet. Vi ser bl.a. på socialrådgivere, sygeplejersker, sosu-hjælpere, pædagoger, lærere m.fl., deres professionsidentitet. Kurset er tværfagligt og kombinerer bl.a. sociologisk og politologiske litteratur.

Kurset giver dig en teoretisk forståelse af de forandrede vilkår for professionaliseret omsorg i en nutidig, nordisk velfærdsstatslig kontekst. Ved hjælp af nedslag på 3 forskellige felter som sygehuse, daginstitutioner og ældreomsorg får du en dybere indsigt i velfærdsprofessionelt arbejde og forskellige tematikker. Det være sig bl.a. forholdet mellem leg og læring i daginstitutionerne og forholdet mellem forskellige politiske logikker i ældreomsorgen.

Indsigten i de forskellige tematikker og felter, giver dig kompetencer til at kunne navigere i en offentlig forvaltning med det som bredt kunne betegnes som ”velfærdsprofessionelle”, når du som færdig kandidat opfattes som repræsentant for en DJØF’iseret embedsmandskultur. Og hvis du bliver ansat i en konsulentbureau, vil kurset give dig en uvurderlig indsigt i de væsentligste politiske forandringsprocesser i offentligt velfærdsarbejde med særligt henblik på innovation og forebyggelse. Kurset består af 3 blokke. Dels en blok om omsorg og velfærdsprofessionelle, dels en blok om centrale samfundsmæssige processer som neo-liberalisme, globalisering, teknologi (det post-humane) og deres betydning for omsorgen, dels en blok med nedslag på de 3 nævnte felter.

Kursuslitteratur skal enten købes i Bogladen, downloades fra REX eller moodle. Husk at du skal være logget ind med dit brugernavn og password for at kunne få adgang til artiklerne i RUB’s elektroniske database. Kurset er dialogbaseret og forudsætter derfor, at der læses til hver gang.

Kurser udbydes under: - Socialvidenskab - Politik og Administration

Undervisnings- og arbejdsform

Kursusforløb tager udgangspunkt i korte, oversigtsorienterede forelæsninger, der fortsættes med mere dialogorienterede undervisnings- og arbejdsformer som gruppearbejde, summegrupper, korte videoer, studenteroplæg og peer feedback.

Under kursusforløbet udarbejdes en skriftlig opgave, som er en besvarelse af et spørgsmål, som udleveres ved kursusstart, ligesom der vil være en afsluttende, skriftlig 48 timers eksamen.

Forventet arbejdsindsats (ECTS-deklaration)

Undervisning: 15 timer (10 gange á 90 minutter) Studenteroplæg: Alle skal holde to korte oplæg af max. 10 minutter= 1x 15 + 1x5= 20 timer Forberedelse til kursusgange: 180 timer Skriftlige, individuelle prøver: 55 timer

Ialt 270 timer

Pensum

Järvinen, M. og Mik-Meyer, N (2012). At skabe en professionel. København: Hans Reitzel. Mol, A (2006). A Logic of Care – Health and the problem of patient choice. London: Routledge. Dahl, H.M. (2017). Struggles in (elderly) care – A feminist view. London: Palgrave Macmillan (udvalgte kapitler).

Prøveform

Prøven består af to dele:

  1. Den første delopgave er en besvarelse af et spørgsmål, som udleveres ved kursusstart af den kursusansvarlige. Besvarelsen må have et maksimalt omfang på 14.400 antal tegn inkl. mellemrum. Omfangskravene er inklusive forside, indholdsfortegnelse, litteraturliste, figurer og andre illustrationer, men eksklusiv eventuelle bilag. Opgaver, der ikke overholder omfangskravene, afvises fra bedømmelse og der er anvendt et eksamensforsøg. Besvarelsen afleveres i forbindelse med sidste kursusgang.
  2. Den anden delopgave er en 48-timers opgave. 48-timers opgaven udleveres efter sidste kursusgang. 48-timers opgaven må have et maksimalt omfang på 14.400 antal tegn inkl. mellemrum. Omfangskravene er inklusive forside, indholdsfortegnelse, litteraturliste, figurer og andre illustrationer, men eksklusiv eventuelle bilag. Opgaver, der ikke overholder omfangskravene, afvises fra bedømmelse og der er anvendt et eksamensforsøg.

Opgaverne afvises begge fra eksamen, hvis én eller begge overstiger det maksimale omfang . Der gives én samlet karakter. De to delopgaver vægter ligeligt ved bedømmelsen.

Manglende rettidig aflevering af den første delopgave medfører, at den studerende ikke kan deltage i 48-timers prøven.

Hvis den studerende ønsker adgang til omprøve i reeksamensterminen, skal den studerende aflevere delopgaven senest to uger efter kursets afslutning.

Omprøveform

Omprøven til den 48-timers skriftlige hjemmeopgave foregår i reeksamensperioden. Omprøven følger herudover de samme bestemmelser som den ordinære eksamen.

Prøvetype
Individuel prøve
Hjælpemidler til eksamen

Alle

Bedømmelse
7-trinsskala
Censur
Ingen (dvs. at underviser bedømmer)
Evaluering- og feedback former

feed-back på mundtlige oplæg og på summegruppernes svar.

Aktivitetsansvarlig
Hanne Marlene Dahl (hmdahl@ruc.dk)
Underviser
Hanne Marlene Dahl (hmdahl@ruc.dk)
Sine Grønborg Knudsen (sigrkn@ruc.dk)
Eksamensadministration
ISE Studieadministration (ise-studieadministration@ruc.dk)
STADS stamdata
kandidatkursus
belastning : 10 ECTS aktivitetskode : U40920
prøveform : Skriftlig (ut) bedømmelse : 7-trinsskala censur : ingen censur
Sidst ændret 08/01/2019

Undervisningsgange:

Vis kursusgange for Hold: 1 Find kalender (1) PDF til print (1)

Mandag 11-02-2019 15:15 - 11-02-2019 17:00 i uge 07
Professioner og omsorg i velfærdsstaten - Kursusgang 1 (SV, FORV, PA)

Mandag 18-02-2019 15:15 - 18-02-2019 17:00 i uge 08
Professioner og omsorg i velfærdsstaten - Kursusgang 2 (SV, FORV, PA)

Mandag 25-02-2019 15:15 - 25-02-2019 17:00 i uge 09
Professioner og omsorg i velfærdsstaten - Kursusgang 3 (SV, FORV, PA)

Mandag 04-03-2019 15:15 - 04-03-2019 17:00 i uge 10
Professioner og omsorg i velfærdsstaten - Kursusgang 4 (SV, FORV, PA)

Mandag 11-03-2019 15:15 - 11-03-2019 17:00 i uge 11
Professioner og omsorg i velfærdsstaten - Kursusgang 5 (SV, FORV, PA)

Mandag 18-03-2019 15:15 - 18-03-2019 17:00 i uge 12
Professioner og omsorg i velfærdsstaten - Kursusgang 6 (SV, FORV, PA)

Mandag 25-03-2019 15:15 - 25-03-2019 17:00 i uge 13
Professioner og omsorg i velfærdsstaten - Kursusgang 7 (SV, FORV, PA)

Mandag 01-04-2019 15:15 - 01-04-2019 17:00 i uge 14
Professioner og omsorg i velfærdsstaten - Kursusgang 8 (SV, FORV, PA)

Mandag 08-04-2019 15:15 - 08-04-2019 17:00 i uge 15
Professioner og omsorg i velfærdsstaten - Kursusgang 9 (SV, FORV, PA)

Mandag 15-04-2019 15:15 - 15-04-2019 17:00 i uge 16
Professioner og omsorg i velfærdsstaten - Kursusgang 10 (SV, FORV, PA)

Tirsdag 16-04-2019 10:00 - 16-04-2019 10:00 i uge 16
Professioner og omsorg i velfærdsstaten - Aflevering af skriftlig opgave (SV, FORV, PA)

Mandag 29-04-2019 10:00 - 29-04-2019 10:00 i uge 18
Professioner og omsorg i velfærdsstaten - Genaflevering af skriftlig opgave (SV, FORV, PA)

Tirsdag 04-06-2019 10:00 - Torsdag 06-06-2019 10:00 i uge 23
Professioner og omsorg i velfærdsstaten - Eksamen (SV, FORV, PA)

Mandag 05-08-2019 10:00 - Onsdag 07-08-2019 10:00 i uge 32
Professioner og omsorg i velfærdsstaten - Reeksamen (SV, FORV, PA)