PDF til print    Find kalender

Videregående metodekursus: Juridisk sagsbehandling

Semester
F2019
Uddannelse
Forvaltning * / Politik og Administration * / Socialvidenskab *
Aktivitetstype
Kandidatkursus
Undervisningssprog
Dansk
Tilmelding

Tilmelding sker via stads selvbetjening indenfor annonceret tilmeldingsperiode, som du kan se på Studieadministrationens hjemmeside

Når du tilmelder dig kurset, skal du være opmærksom på, om der er sammenfald i tidspunktet for kursusafholdelse og eksamen med andre kurser, du har valgt. Uddannelsesplanlægningen tager udgangspunkt i, at det er muligt at gennemføre et anbefalet studieforløb uden overlap. Men omkring valgfrie elementer og studieplaner som går ud over de anbefalede studieforløb, kan der forekomme overlap, alt efter hvilke kurser du vælger.

Registration is happing through stads selvbetjeningwithin the announced registration period, as you can see on the Studyadministration homepage.

When registering for courses, please be aware of the potential conflicts between courses or exam dates on courses. The planning of course activities at Roskilde University is based on the recommended study programs which do not overlap. However, if you choose optional courses and/or study plans that goes beyond the recommended study programs, an overlap of lectures or exam dates may occur depending on which courses you choose.

Forudsætning for deltagelse

Anbefalede faglige forudsætninger:

Kurset bygger videre på grundkurserne i henholdsvis forvaltningsret (PA), retssociologi – normer og praksis (SV) og ’International Law for Social Sciences’ (GS). Kurset forudsætter således et vist kendskab til grundlæggende retlige kategorier, værdier og tænkemåde og er praktisk orienteret i sin tilgang.

Læringsudbytte/bedømmelseskriterier

Viden

  • Viden om akademiske og/eller videnskabeligt baseret praksisrettede metoder, deres anvendelse og relevans på videregående niveau.
  • Forståelse for og kritisk refleksion over akademiske og/eller videnskabeligt baseret praksisrettede metoder inden for den samfundsvidenskabelige forskning og dens anvendelser indenfor den studerendes fremtidige profession som fx underviser, projektleder, konsulent, leder eller forsker.

Færdigheder

  • Udføre undersøgelser og analysere ved hjælp af akademiske og/eller videnskabeligt baseret praksisrettede metoder.
  • Vurdere og vælge metoder inden for den forskningsmæssige og professionelle praksis.
  • Formidle og diskutere akademiske og/eller videnskabeligt baseret praksisrettede undersøgelser i en sproglig form, der er korrekt, klar, fagligt præcis, velstruktureret og velargumenteret.

Kompetencer

  • Samarbejde med kolleger i anvendelsen af forskellige akademiske og/eller videnskabeligt baseret praksisrettede metoder og analyseformer i forhold til relevante problemstillinger i forskningsmæssige og professionelle kontekster.
  • Refleksion over egen læring og ansvar egen faglige udvikling.
Overordnet indhold
  • Forskningsmæssige og professionelle præmisser for akademiske og videnskabeligt baseret praksisrettede analyser.
  • Fremgangsmåder ved brugen af akademiske og/eller videnskabeligt baseret praksisrettede redskaber i henholdsvis forskningsmæssige og professionelle kontekster.
Uddybende beskrivelse

Juridisk sagsbehandling er en vigtig disciplin at have kendskab til for mange, der ansættes i den offentlige sektor eller i organisationer, der har berøring med den offentlige forvaltning. Selv om man er ansat som fx konsulent, rådgiver, analytiker eller leder, vil man af og til skulle varetage (eller have ansvar for) opgaver, der har karakter af juridisk sagsbehandling.

En væsentlig del af forvaltningens opgaver består nemlig i at træffe afgørelser i forhold til borgere, virksomheder m.v. For at de afgørelser, der træffes, er lovlige og rigtige, er det nødvendigt at kende til de regler, der sætter rammerne for sagsbehandlingen. Disse regler løber på tværs af den offentlige forvaltning uafhængig af sektor og niveau.

Kurset vil have fokus på den praktiske dimension af sagsbehandlingen, herunder: Hvordan starter en sag? Hvordan indsamler sagsbehandleren de nødvendige oplysninger for at kunne træffe afgørelse i sagen? Hvilke krav stilles til udformningen af afgørelsens begrundelse? Hvornår skal der gives klagevejledning? Studerende, der gennemfører kurset, vil derfor få et helt praktisk beredskab til i en faktisk ansættelsessituation at kunne håndtere henvendelser fra borgere mv.

Kursusunderviser er en erfaren underviser med mange konkrete eksempler i bagagen, idet hun har været ansat i Integrationsministeriet, varetaget hvervet som borgerrådgiver i Roskilde Kommune og været medlem af det domstolslignende organ: Flygtningenævnet.

Målet med kurset er, at den studerende opnår:

Viden: - Viden om og anvendelsesorienteret forståelse af de retlige krav til forvaltningens sagsbehandling. - Viden om, hvordan de processuelle regler for sagsbehandlingen hænger sammen med de indholdsmæssige krav om lovlig og saglig forvaltning. - Viden om, hvordan de i teorien beskrevne problemer kommer til udtryk i praksis.

Færdigheder: - Færdigheder i at identificere retlige fokuspunkter i forvaltningens processer. - Færdigheder i at omsætte juridiske proceskrav til håndterbare løsninger i forvalterens praksis

Kompetencer: - Kompetence til at identificere, forstå og anvende grundlæggende forvaltningsprocessuelle principper (parts- og afgørelsesbegrebet, sagsoplysning og videregivelse af oplysninger, vejledningspligten, partshøring, notatpligt, personoplysningsloven, begrundelse og klagevejledning) - Kompetence til at forstå forvalterens praksisvirkelighed og give retligt legitime løsningsforslag til tilrettelæggelse af juridisk orienterede opgaver.

Undervisnings- og arbejdsform

En kombination af faglige oplæg fra underviseren, studenteroplæg/-respons og konkrete øvelser. På grund af fagets praktiske karakter vil det blive tilstræbt, at de studerende får så virkelighedsnært billede som muligt af de udfordringer, beslutninger og dilemmaer, som juridisk sagsbehandling kan indebære. Dette indebærer også en række øvelser, hvor de studerende får til opgave at gennemføre konkrete sagsbehandlingsskridt i fiktive cases.

Forventet arbejdsindsats (ECTS-deklaration)

Holdundervisning 20

Andet (f.eks. studenteroplæg, øvelser, peer-review) 40

Forberedelse 60

Eksamen 25

Timer i alt 145

Pensum

Karsten Revsbech, Carl Aage Nørgaard og Jens Garde: Forvaltningsret – Sagsbehandling, DJØF 2014 (primær pensumbog)

Supplerende materiale uploades på Moodle

Derudover en række cases og konkrete anonymiserede sager.

Prøveform

Eksamen består af en individuel skriftlig metodeopgave, som diskuterer og problematiserer forskellige mulige metodiske tilgange. Opgaven stilles af den kursusansvarlige senest ved. 5. kursusgang.

Opgaven afleveres senest en uge efter kursets afslutning. Opgaven må have et maksimalt omfang på 26.400 antal tegn inkl. mellemrum. Omfangskravene er inklusive forside, indholdsfortegnelse, litteraturliste, figurer og andre illustrationer, men eksklusiv eventuelle bilag. Opgaver, der ikke overholder omfangskravene, afvises fra bedømmelse og der er anvendt et eksamensforsøg.

Omprøveform

Omprøve: Omprøven følger de samme bestemmelser som den ordinære eksamen. Der gives 14 dage til besvarelsen.

Prøvetype
Individuel prøve
Bedømmelse
7-trinsskala
Censur
Ingen (dvs. at underviser bedømmer)
Evaluering- og feedback former

Kurset er praksisbaseret og øvelsesorienteret, og der vil derfor løbende være fokus på feedback på konkrete løsninger og besvarelser både til selve kursusundervisningen samt på Moodle

Aktivitetsansvarlig
Pernille Boye Koch (pkoch@ruc.dk)
Underviser
Rikke Gottrup (rikkeg@ruc.dk)
Eksamensadministration
ISE Studieadministration (ise-studieadministration@ruc.dk)
STADS stamdata
belastning : 5 ECTS aktivitetskode : U40856
prøveform : Intern (ut) bedømmelse : 7-trinsskala censur : ingen censur
Sidst ændret 21/11/2018

Undervisningsgange:

Vis kursusgange for Hold: 1 Find kalender (1) PDF til print (1)

Fredag 15-02-2019 13:15 - 15-02-2019 15:00 i uge 07
Videregående metodekursus: Juridisk sagsbehandling - Kursusgang 1 (FORV, PA, SV)

Fredag 22-02-2019 13:15 - 22-02-2019 15:00 i uge 08
Videregående metodekursus: Juridisk sagsbehandling - Kursusgang 2 (FORV, PA, SV)

Fredag 01-03-2019 13:15 - 01-03-2019 15:00 i uge 09
Videregående metodekursus: Juridisk sagsbehandling - Kursusgang 3 (FORV, PA, SV)

Fredag 08-03-2019 13:15 - 08-03-2019 15:00 i uge 10
Videregående metodekursus: Juridisk sagsbehandling - Kursusgang 4 (FORV, PA, SV)

Fredag 15-03-2019 13:15 - 15-03-2019 15:00 i uge 11
Videregående metodekursus: Juridisk sagsbehandling - Kursusgang 5 (FORV, PA, SV)

Fredag 22-03-2019 13:15 - 22-03-2019 15:00 i uge 12
Videregående metodekursus: Juridisk sagsbehandling - Kursusgang 6 (FORV, PA, SV)

Fredag 29-03-2019 13:15 - 29-03-2019 15:00 i uge 13
Videregående metodekursus: Juridisk sagsbehandling - Kursusgang 7 (FORV, PA, SV)

Fredag 05-04-2019 13:15 - 05-04-2019 15:00 i uge 14
Videregående metodekursus: Juridisk sagsbehandling - Kursusgang 8 (FORV, PA, SV)

Fredag 12-04-2019 13:15 - 12-04-2019 15:00 i uge 15
Videregående metodekursus: Juridisk sagsbehandling - Kursusgang 9 (FORV, PA, SV)

Fredag 26-04-2019 13:15 - 26-04-2019 15:00 i uge 17
Videregående metodekursus: Juridisk sagsbehandling - Kursusgang 10 (FORV, PA, SV)

Fredag 03-05-2019 10:00 - 03-05-2019 10:00 i uge 18
Videregående metodekursus: Juridisk sagsbehandling - Eksamen (FORV, PA, SV)

Mandag 05-08-2019 10:00 - Mandag 19-08-2019 10:00 i uge 32 til uge 34
Videregående metodekursus: Juridisk sagsbehandling - Reeksamen (FORV, PA, SV)